Zaprašivanje protiv komaraca i krpelja od četvrtka u Vranju

Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje sprovešće Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju i Visan doo Beograd sa svojim ekipama, u četvrtak 18. avgusta od 19 do 22 sata.

Dan kasnije, u petak 19. avgusta od 7 do 10 časova, biće vršen tretman krpelja, a tretman larvi komaraca u ponedeljak i utorak 22. i 23. avgusta.

Prilikom tretmana koristiće se preparati Aqua K-othrine i Kontakt (za odrasle forma kormaraca - tretman sa zemlje), takođe Aqua K-othrine za krpelje i Larva stop ZG za larve komaraca.

Upozorenje za pčelare

U saopštenju ZZJZ i Visana upućeno je upozorenje pčelarima da, ukoliko nisu u mogućnosti da pčele izmeste iz zone tretmana, preduzmu mere zaštite.

Ako pčele nije moguće izmestiti iz zone tretmana neophodno ih je noć pre tretmana zatvoriti, ventuse na košnicama ostaviti otvorene, ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu, poletište suziti rešetkom da bi se sprečilo izletanje pčela, ako su izuzetno visoke vrućine košnice hladiti vodom i ujutro nakon tretmana poletne daske oprati čistom vodom.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća, zainteresovani se mogu javiti na telefone ZZJZ (060/55-99-350) i Visana (063/306-360).

Najnovije vesti