Zaposleni u Tehničkoj školi u petak u štrajku upozorenja

Zaposleni u Tehničkoj školi u Vranju doneli su odluku da stupe u jednočasovni štrajk upozorenja, objavljeno je iz podružnice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ove škole.

- Na prvi pogled zvuči apsurdno štrajkovati u uslovima kada se nastava odvija na daljinu.

Međutim, jednako je apsurdno da škola koja je u prethodnim godinama sa uspehom upisivala sva odeljenja u junskom upisnom roku, ove godine ostaje bez jednog odeljenja u saobraćajnoj struci, obrazovni profil "tehničar unutrašnjeg transporta".

Umesto dosadašnjih sedam, ove godine Tehnička škola upisuje šest odeljenja.

Učenici završnih razreda osnovnih škola pokazuju interesovanje za obrazovne profile naše škole.

Pokazalo se prethodnih godina da nam poverenje ukazuju i učenici i njihovi roditelji, međutim, umesto da dobijemo dodatnu podršku nadležnih, mi bivamo kažnjeni, ne prvi put - kaže se u saopštenju.

U tekstu se podseća da je, "nekada, ne tako davno, Tehnička škola u prvi razred upisivala jedanaest odeljenja".

- Najveći teret ukidanja odeljenja snosili su zaposleni.

Da li je potebno da se stvori atmosfera nesigurnosti u kojoj će nastavnici biti demotivisani i uplašeni za budućnost svog radnog mesta?

Nije li svima nama cilj da se omogući zaposlenima u školi da obrazuju učenike za zanimanja u oblasti tehnike, koja se smatraju zanimanjima budućnosti, i da zatim oni doprinesu razvoju svog grada, okruga i države?

Nejasno je po kojim se kriterijumima donosi odluka o planu upisa.

Da li postoji analiza potreba tržišta rada?

Da li se tačno zna broj učenika u svim razredima osnovnih škola, a ne samo u završnim, pa da se time omogući dugoročno planiranje upisa?

Da li se školama pruža ikakva podrška i pomoć pri sastavljanju predloga plana upisa?

Da li se školama pružaju informacije koje bi im pomogle da sastave predlog plana upisa koji će biti prihvatljiviji?

I na kraju, ali ne i najmanje bitno, da li se vodi računa o strukturi zaposlenih, i koliko njih će biti ugroženo ovom odlukom?

Pozivamo nadležne u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da odobre dopunu Konkursa za upis učenika u srednju školu za 2020/21, i dozvole upis još jednog odeljenja u Tehničkoj školi u Vranju, obrazovni profil "tehničar unutrašnjeg transporta" - zaključuje se na kraju saopštenja USPRS Tehničke škole koje je potpisala predsednica Ena Milosavljević.

Najnovije vesti