Zaplenjena velika količina tekstilne robe na prelazu Preševo

Vranje - Carinici su, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Preševo sprečili krijumčarenje preko 4 tone neprijavljenog tekstila skrivenog u prijavljenom tovaru, saopšteno je iz Uprave carina.

"Slučaj je otkriven kada je na ulaz u Srbiju 26. jula 2023. godine oko 4 ujutru pristigao turski kamion koji je prevozio robu iz Istanbula ka Holandiji.

Nakon što je vozač prijavio tovar po tranzitnom dokumentu, carinici su odlučili da detaljno pregledaju da li se dokumentacija slaže sa onim što se u tovaru zapravo nalazi.

Međutim to nije nimalo lako, jer je potrebno istovariti ceo kamion koji je ovoga puta prevozio oko 20 tona robe, pa prebrojati i uporediti svaku stvar.

Iako je reč o zahtevnom i dugotrajanom poduhvatu, koji može da potraje danima, jedino tako se sa sigurnošću može utvrditi da se brojke u dokumentaciji ne slažu sa realnim stanjem, što su carinici i ovoga puta dokazali.

Nakon istovara i upoređivanja svih artikala sa onim što je prijavljeno u dokumentaciji, utvrđeno da se u kamionu nalazi višak od gotovo 39 hiljada neprijavljenih odevnih predmeta, teških preko 4.000 kilograma.

Radi se većinom o originalnim proizvodima, među kojima se našlo i preko 4.000 artikla za koje se sumnja da je reč o kopijama poznatih brendova, pa je ukupna vrednost neprijavljenog tovara procenjena na gotovo 3,5 miliona dinara", saopšteno je iz Carine.

S obzirom da je vozač strani državljanin, sproveden je hitan prekršajni postupak, čiji je ishod novčana kazna i zaštitna mera trajnog oduzimanja neprijavljene robe koja će biti izložena javnoj prodaji na nekoj od predstojećih elektronskih licitacija Carinarnice Niš.

Najnovije vesti