Zapaljen još jedan automobil u Vranju (FOTO)

U noći između četvrtka i petka zapaljen je još jedan auto marke "golf 5" u Vranju, a imajući u vidu da je nedavno već zapaljen jedan "jugo", sve pomalo počinje da podseća na seriju paljevina u gradu od pre nekoliko godina.

Iz policije su za Vranje News potvrdili da se paljevina dogodila oko 3.15 posle ponoći, i to u ulici Augusta Cesareca, u donjem delu grada, ispod Visoke škole, ali osim ove šture informacije nisu mogli ništa dodatno da saopšte.

Reporter Vranje News-a javlja da je na licu mesta okupljen veći broj građana, a da se policija priprema za uviđaj.

Pripadnici policije dozvolili su novinarskim ekipama samo slikanje automobila, bez mogućnosti da obave razgovor s bilo kim.

Zvaničnog oglašavanja Policijske uprave Vranje o ovom događaju nije bilo.

Kako Vranje News nezvanično saznaje, očekuje se dolazak specijalizovane ekipe MUP-a iz Niša, koja bi trebalo da obavi uviđaj na licu mesta.

Takođe, spekuliše se da je auto u poslednje vreme vozio jedan od pripadnika Žandarmerije, ali ova informacija nije zvanično potvrđena.

Podsećanja radi, 18. septembra desio se slučaj paljevine automobila "jugo 45", kod Tehničkog pregleda Dunava u Vranju.

Iz policijske uprave u Vranju, posle nekoliko dana, saopšteno je da je po nalogu zamenika tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu podneta krivična prijava za taj slučaj protiv dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Vranja i tridesetpetogodišnjeg muškarca iz okoline Trgovišta.

Oni se sumnjiče za "izazivanje opšte opasnosti".

Kako se sumnja, oni 18. septembra ove godine u Bulevaru Avnoja, zapaljivom tečnošću polili automobil „jugo“ i zapalili ga.

Jugo je bio u vlasništvu D.A. iz Vranja.

Iste noći pričinjena je šteta na kafani oštećenog, a spekuliše se o neraščišćenim odnosima i navodno previše popijenog alkohola u noći kada se incident dogodio.

Slučajevi paljevina iz 2011. i 2012. bez epiloga

Više od četiri godine bilo je potrebno ljudima iz vranjskog pravosuđa da sudski proces protiv trinaestorice osumnjičenih za seriju podmetnutih paljevina u Vranju tokom 2011. i 2012. godine razdvoje na posebne postupke. Iako je od samog starta procesa bilo jesno da je mala verovatnoća da se u istoj sudnici, u isto vreme nađe toliki broj okrivljenih i još više njihovih advokata – branilaca (a prisustvo svakog ponaosob uslov je da se drži glavni pretres u jednom ovakvom postupku). Tek 24. februara 2017. godine (suđenje počelo krajem maja 2013), na osnovu predloga tužilaštva za razdvajanje postupaka koji su dotad bili svrstani u jedan jedinstveni, postupajući sudija je na glavnom pretresu razdvojio postojeći na sedam zasebnih predmeta.
- To je učinjeno imajući u vidu da je bilo dosta opstrukcije od strane okrivljenih, koji nisu dolazili na zakazane glavne pretrese - kazao je tada autoru ovog teksta predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

U međuvremenu, osim toga što su izgubljene četiri godine „na ništa“, održano je svega četiri od dvadeset jednog zakazanog glavnog pretresa u predmetu K.br.453/13 i promenilo se troje sudija. A prošlo je više od šest godina od izazivanja vatrene stihije u diskoteci „Paladium“ u kojoj je, kao kolateralna šteta, nestalo i gradsko Pozorište Bora Stanković u dotad poznatom arhitekstonskom obliku.

Suđenje za paljevine počelo je 29. maja 2013. godine. Sudeći sudija bila Vesna Zlatković. Okrivljeni na prvom glavnom pretresu dali svoje iskaze. Narednog dana iskaze dali i oštećeni, a 31. maja svedoci i veštaci. Spisi predmeta poslati nadležnom Institutu na veštačenje, a nastavak suđenje zakazan za 14. jun 2013.

Dalje je sve išlo ovako.

- Četrnaestog juna 2013. saslušan još jedan manji broj oštećenih, nastavak zakazan za 6. septembrar 2013.
- 6. septembra 2013. nastavak odložen zbog nedostatka procesnih uslova
- 31. oktobra 2013. odložen iz istog razloga (nedolazak nekog od optuženih ili branilaca)
- 15. januara 2014. nastavak odložen zbog (nedolazak nekog od branilaca), predmet zbog formiranja nove mreže sudova i teritorijalnog preraspoređivanja sudija preuzeo novi sudija Svetislav Djorđević
- 24. marta 2014. odložen zbog nepristupanja jednog od optuženih
- 11. juna 2014 opet odložen zbog neispunjenja procesnih uslova
- 29. septembra 2014. ponovo odložen jer je sudija Svetislav Djorđević prebačen u Izvršno odeljenje Osnovnog suda; sudija Suzana Djorić koja je preuzela predmet na dvogodišnjicu podizanja optužnice odlaže ga zbog nedolaska trojice okrivljenih i branilaca koji su u štrajku; od 12. novembra 2014. sledi više odlaganja zbog štrajka advokata
- 3. juna 2015. godine nastavak odložen zbog nedolaska nekolicine okrivljenih
- Naredni glavni pretres zakazan za 28. avgust 2015. godine kada je jedini put između više odlaganja održan glavni pretres i kasnije još jednom 18. marta 2016.
- Poslednje odlaganje dogodilo se 6. juna 2017.

Otkad su razdvojeni postupci, njihov tok nije javno poznat.

D. Dimić

Najnovije vesti