Zamena kotlova u Petoj školi: Prijava protiv direktora Novog doma, on tvrdi da je sve čisto

Slobodan Petrović, predsednik Gradskog odbora Srbija centar (SRCE) u Vranju, izjavio je u sredu da je podneo krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Novog Doma Gorana Petrovića.

"Javno preduzeće na čijem je čelu je u neutvrđenom periodu, tokom 2021. i 2022. godine, obavilo dogradnju i rekonstrukciju kotlarnice u sklopu OŠ Svetozar Marković u Vranju.

Ti radovi su realizovani bez prethodno pribavljene građevinske dozvole", naveo je Petrović, na improvizovanoj konferenciji za medije ispred zgrade u kojoj se nalazi sedište Novog doma.

On je dodao da su dva kotla na ugalj, snage od po 300 kilovata, zamenjena sa tri kotla na mazut snage od po 2.000 kolovata.

"Građevinski inspektor je, postupajući po službenoj dužnosti, naložio JP Novi dom da obustavi pomenute radove - ukloni tri kotla veće snage i vrati dva kotla manje snage.

V.d. direktor Goran Petrović, ne samo da nije postupio po nalogu građevinske inspekcije, već je dogradio još jedan kotao snage 2.000 kilovata, što je utvrđeno vanrednim inspekcijskim nadzorom.

Na taj način je Petrović počinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole (član 219a, stav 3 u vezi sa stavovima 1 i 2 Krivičnog zakonika RS), za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina", naveo je Petrović.

Odgovarajući na navode iz krivične prijeve, direktor Novog doma rekao je za Vranje News da kotlarnica u OŠ Svetozar Marković postoji od momenta izgradnje škole, te da je funkcionisala sve vreme.

"Samo je korišćen drugi energent.

Kotlovi su bili dotrajali.

Mi u kotlranici nismo imali građevinske radove, već smo samo umesto kotlova na ugalj stavili kotlove na mazut.

I to će samo jedan biti u funkciji, a dva kotla biće pripravna ukoliko u budućnosti dođe do proširenja broja korisnika na tom potezu, jer se u okolini grade zgrade za snage bezbednosti.

Ne vidim u našem postupku nikakvu nezakonitu radnju", navodi Petrović u izjavi za naš portal.

On dodaje da zakon dozvoljava da, u vezi sa promenom kotlova, Novi dom može podneti zahtev za legalizaciju tih kotlova do kraja godine.

"Mi smo to uredno podneli i zahtev je na razmatranju kod nadležnih organa", kaže direktor Petrović.

Petrović je još rekao da je protiv njega i preduzeća u proteklim godinama podneto 35 krivičnih prijava, a da su 33 već odbačene.

"Tvrdim da će i ove dve, koje su u završnoj fazi dokazivanja nekih radnji, biti odbačene.

Uostalom, tu su institucije sistema koje na tome rade i ja verujem u njih", rekao je direktor Novog doma.

Osnovna delatnost JP Novi Dom Vranje je "proizvodnja i distribucija toplotne energije i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija".

Najnovije vesti