Zabrana filma u Bujanovcu: Bura oko Međe

Direktor bujanovačkog Doma kulture Jetmir Ismaili, po čijoj odluci je film "Balkanska međa" povučen sa repertoara bioskopa u Bujanovcu, izjavio je za Kohu da je odluku da zabrani prikazivanje filma doneo "nakon što je pročitao kritike i radnju filma“.

Kako prenose Bujanovačke Ismaili je za Kohu kazao da je jedini razlog za otkazivanje filma "sprečavanje mržnje između Albanaca i Srba".

- Mržnja je prisutna, ali ne želimo da oživi ponovo.

Na osnovu kritika koje sam pročitao u filmu nema istine.

Grb OVPMB je zloupotrebljen.

Čak su i strani mediji ukazali da film podstiče mržnju - rekao je Ismaili za Kohu.

Producenti: "Međa" šalje poruku mira i razumevanja

- Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti negovanje mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma - navedeno je u saopštenju koje su potpisali producenti Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković izjavio je da je projekcija filma otkazana "voljom direktora Doma kulture u Bujanovcu", a da pritom "nikog od odgovornih pojedinaca u opštini Bujanovac nije obavestio o svojoj odluci".

- On je otišao na odmor - kazao je Stanković.

Iz opštine su kazali, pojasnio je Stanković, da će po direktorovom povratku sa odmora, početkom naredne nedelje, nadležni organi SO Bujanovac "utvrditi sve činjenice vezane za otkazivanje projekcije".

Ministarstvo i sindikat policije zabrinuti

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da "sа zаbrinutošću i neodobrаvаnjem gledа nа odluku nаdležnih u Domu kulture u Bujаnovcu, te da je takav čin "nepriklаdаn, neobjаšnjiv i politički provokаtivаn u mesecimа kаdа čitаvа Srbijа obeležаvа dvadesetogodišnjicu trаgičnih zbivаnjа kojа su nаšlа izrаz u ovom zаpаženom filmskom ostvаrenju".

Sindikat zaposlenih Policije najoštrije je osudio zabranu prikazivanja filma u državnoj instituciji i saopštio da od nadležnih organa "zahteva preduzimanje zakonskih mera".

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kazao je da je "reč o avanturističkoj političkoj odluci koja doliva ulje na vatru i stvara napetosti".

- Mi smo sada u fazi dijaloga, u fazi koja treba da omekšava stvari, a ne da ih čini zategnutim - napomenuo je ministar kulture i dodao da ne treba da se stiču politički poeni na nekom filmu.

Vukosavljević je kazao da će Ministarstvo i dalje pokušavati da stupi u kontakt sa lokalnim vlastima kako bi se ta greška i ta nesmotrenost ispravile.

- U svakom slučaju, ovo jeste pokušaj snažnog upliva politike u kulturu, a to se nikada ne završava dobro i to nije dobra poruka.

Verujem da će strasti da se smire i da će film biti prikazan, pa neka ljudi procenjuju da li im se dopada ili ne - istakao je Vukosavljević u izjavi za RTS.

Najnovije vesti