Za unapređenje vranjskog GIS-a 91.500 eura

Program EU PRO finansiraće unapređenje Geografskog informacionog sistema (GIS) grada Vranja sa 76.000 eura, dok će lokalna samouprava dotirati još 15.514 za iste namene.

Ukupan iznos sredstava za ovaj projekat iznosi 91.514 eura.

- Unapređeni GIS učiniće dostupnim podatke koji se odnose na izgrađenu i planiranu infrastrukturu, uslove za urbanističko planiranje, katastarske parcele, ulice, prostore za parking i sl.

Na taj način budući investitori imaće na raspolaganju preciznije podatke, sa specijalnim fokusom na mapiranje lokacija za obnovljivu solarnu energiju - navodi se u saopštenju Programa EU PRO.

Evropska unija, preko razvojnog programa EU PRO, odobrila je realizaciju 19 projekata odabranih putem javnog poziva i vrednih preko 2 miliona evra, za uspostavljanje i unapređenje geografskog informacionog sistema (GIS) u 34 lokalne samouprave u Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji.

Evropska unija će pružiti podršku procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme.

Ovim će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Najnovije vesti