Za sada bez odluke o zabrani albanskih filmova, naredno ročište 4. avgusta

U Višem sudu u Vranju nije doneta odluka o zabrani prikazivanja albanskih filmova Nevernik i Tišina ubija, producenta Ganija Veselija iz Preševa, potvrdio je sam Veseli u izjavi portal Bujanovačke.

Bilo je to prvo ročište zakazano po hitnom postupku, a sledeće će biti već 4. avgusta.

Do odluke suda filmovi neće biti prikazivani.

Podsećanja radi, Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju predložilo je sudu da zabrani prikazivanje dva pomenuta kratkometražna filma.

Taj predlog usledio je nakon što su ljudi iz Filmskog centra Srbije obavili stručni nadzor nad spornim filmovima.

"U mišljenju stručne komisije je navedeno da film Nevernik ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije, s ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemirenja javnosti.

Kada je reč o filmu Tišina ubija, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16.

Nakon uklanjanja navedenih propusta, biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma", naveli su tada iz VJT.

Novac za produkciju filmova Gani Veseli dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca, putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od kosovske vlade.

Prikazivanje filmova bilo je zakazano za 10. jun u bujanovačkom Domu kulture.

Projekcija je odložena nakon prijave nepoznate osobe, posle čega su producent Veseli i direktor Doma kulture Jetmir Ismaili pozvani u policiju radi prikupljanja obaveštenja.

Najnovije vesti