Za penziju minimum 15 godina radnog staža, 65 godina i plaćeni porezi i doprinosi

Za odlazak u starosnu penziju minimalan uslov je da imate 15 godina radnog staža, naravno “pokrivenog” uplaćenim doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje i navršenih 65 godina života, saopštio je Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Prema ovome, čak ni oni koji imaju 14 i po godina penzijskog staža i navršenih 65 godina ni na koji način naknadno ne mogu da uplate pola godine staža koji im nedostaje da bi zadovoljili osnovni kriterijum za penzionisanje.

- Zbog sukcesivnog pomeranja uslova za žene, u ovoj godini one stiču pravo na starosnu penziju sa navršene 62 godine života i opet najmanje 15 godina penzijskog staža.

U staž osiguranja računa se vreme koje je osiguranik proveo na radu po osnovu kojeg je bio obavezno osiguran i za koje je uplaćen doprinos za PIO.

Posle navršenih 65 godina svojstvo osiguranika se može steći samo uključivanjem u obavezno osiguranje, ali nikako se ne može nedostatak godina penzijskog staža nadoknaditi samostalnom uplatom - upozoravaju iz PIO fonda.

Najnovije vesti