Za nacionalne savete pravo glasa ima 15.700 Albanaca i 1.900 Roma u Bujanovcu

Vranje - Pravo glasa na predstojećim izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) za sada ima 15.700 Albanaca u opštini Bujanovac, pišu Bujanovačke.

Broj će se sigurno menjati do zaključenja Posebnog biračkog spiska 28. oktobra, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Opština je prošle sedmice objavila Javni poziv za uvid u Poseban birački spisak.

Nehar Malići, službenik Opštinske uprave zadužen za spisak, rekao je bujanovačkom portalu da građani "svakodnevno dolaze kako bi proverili da li su na spisku".

"Zbog toga kažem da broj upisanih varira.

Oni koji nisu na spisku mogu biti upisani uz jednostavnu proceduru, a potrebno je da podnesu pisani zahtev i mogu da kažem da građani koriste to pravo", rekao je Malići.

Alternativa za promene (AP) već je obelodanila da će Levant Ćazimi biti kandidat ove stranke za predsednika NSA.

Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija je najavila da će učestvovati na izborima, ali da li samostalno ili u nekoj koaliciji još uvek nije poznato.

O izborima za NSA još uvek se nije oglasila Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, koja od 2018. godine i izbora Ragmi Mustafe za predsednika praktično vodi Savet.

Na izbore za Nacionalni savet Roma prvi put će izaći i pripadnici ove manjine iz Bujanovca, pristalice Stranke pravde i pomiranje (SPP).

Listu bujanovačkih Roma predvodiće Ibro Idić.

Po podacima koje je izneo Malići, u Poseban birački spisak romske nacionalne manjine u opštini Bujanovac za sada je upisano oko 1.900 građana.

Javni poziv za uvid u Poseban birački spisak i sve detalje oko upisa i ažuriranja podataka možete videti OVDE.

Izbori za članove nacionalnih saveta biće održani 13. novembra.

Najnovije vesti