Za gasovod do Vranja država uzima kredit od 28 miliona evra

Vranje - Skupština Srbije usvojila je Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje.

Kako javlja FoNet, kredit iznosi 28 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine, u kampanji "Budućnost Srbije", u Vranju najavio izgradnju gasovoda za Pčinjski i Jablanički okrug - investiciju od 142 miliona evra.

- Simbol naše politike je autoput i gasovod koji će doći do Vranja.

Najkasnije za tri i po godine imaćete gas, a to znači da stiže industrija, da stižu fabrike, a ničega od toga ne bi bilo da ne radimo autoput koji su vam obećavali 70 godina i 70 godina nisu pipnuli ništa - rekao je tada Vučić.

Podsećanja radi, prirodni ruski gas je došao do Leskovca još 2012. godine.

Deonica u nastavku nije proradila.

ZAKONSKI DOKUMENTI

Skupština Srbije usvojila je i Zakon o davanju garancije Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad po osnovu Ugovora o kreditu radi gasifikacije Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd – Valjevo – Loznica, a zaduženje iznosi 75 miliona evra. Poslanici su usvojili Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu radi gasifikacije Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin – Boljevac – Rgotina – Negotin – Prahovo, a kredit iznosi 66 miliona evra. Odlučeno je da ova dva zakona, kao i zakon za gasovod Leskovac - Vranje, stupe na snagu ranije od osmog dana od dana njihovog objavljivanja.

Najnovije vesti