Za dva i po meseca počeće probni rad Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda

Za dva i po meseca Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda počeće sa probnim radom, izjavio je gradonačelnik Slobodan Milenković u utorak prilikom obilaska radova u selu Ćukovac nadomak Vranja.

- Ovo je izuzetno značajan, kapitalni projekat koji Grad Vranje realizuje zajedno sa Ministarstvom građevine, Vladom RS i KFW bankom.

Završetkom ovog postrojenja biće zaokružena komunalna infrastruktura kada je reč o otpadnim vodama, jer je završena izgradnja svih kolektora na teritoriji grada i gradske opštine Vranjska Banja.

U narednom periodu planiramo da sa KFW bankom realizujemo značajne projekte za grad Vranje, a jedna od značajnijih je proširenje Regionalne deponije Meteris - rekao je Milenković.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnika Ambasade Nemačke i KfW razvojne banke obišli su u utorak radove na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

U delegaciji ministarstva bili su državni sekretar Enes Buhić i pomoćnica ministra Danica Uskoković.

Oni su radove obišli u pratnji gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, direktora JP Vodovod Gorana Đorđevića, direktora Nemačke razvojne saradnje u Ambasadi Nemačke u Beogradu Kristijana Šilinga, te direktora kancelarije KFW banke u Beogradu Rudigera Hartmana.

Predstavnik Ambasade Nemačke Kristijan Šiling rekao je da je osnovni princip Nemačke razvojne saradnje "pomoć Republici Srbiji za sprovođenje zelene agende" kao jedan od načina za približavanje članstvu u Evropskoj Uniji.

Direktor kancelarije KFW Banke Rudiger Hartman istakao je da se kroz ovakve projekte značajno poboljšava vodosnabdevanje, ali i tretman otpadnih voda u skoro 30 opština u Srbiji.

Time je, naglasio je, obuhvaćeno skoro 1,6 miliona stanovnika.

Ukupan budžet projekta je 16 miliona evra i odnosi se na sisteme za sakupljanje otpadnih voda i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Najnovije vesti