Za bezbednost strahuju stanari u Vlasinskoj ulici u Vranju

Zemljište za redovnu upotrebu zgrade u Ulici Vlasinskoj br. 2 u Vranju, tvrde stanari, umesto da bude njihovo zajedničko vlasništvo, shodno zakonima o planiranju i izgradnji i stanovanju, ostalo je u vlasništvu investitora, koji je sada, kako kaže profesionalni upravnik zgrade Dragan Stojanović, preko te površine "dozvolio instaliranje visokonaponskih kablova".

Kako je rečeno novinarima na improvizovanoj konferenciji za medije, u petak bi trebalo da počne instaliranje takvih kablova "što stanari ne žele da dozvole", objasnio je Stojanović.

"Zgrada je izgrađena 2009. godine, investitor je prodao stanove 2011, ali do konverzije zemljišta za redovnu upotrebu zgrade u vlasništvo stanara nije došlo.

Sada ga investitor svojata i radi šta hoće", naveo je Stojanović.

Stanarka Ana Mihajlović rekla je pred novinarima da su bez projekta provučeni visokonaponski kablovi kroz podrum u vlasništvu stanarke koja nije u Srbiji.

"Obratili smo se policiji, pa građevinskoj inspekciji i tek tada su uklonjeni jer radovi nisu bili po projektu.

Investitor se na obazire na nas, ostali su nam mediji i sud.

Ići ćemo do kraja, institucije ćute - ne reaguju ni Urbanizam, ni Elektrodistribucija, ni Građevinska inspekcija koja ne može da interveniše 'jer je inspektorka na odmoru'.

U zgradi se nalazi trafo za njene potrebe, ali da žele da ga priključe na zgradu sa 35 stanara koji će se grejati na struju.

Ko nama garantuje bezbednost, kakve će biti posledice, niko ništa ne govori.

Da li to može ili ne, Elektrodistribucija se ne oglašava.

Tamo gde kopaju za visokonaponske kablove iz podruma, umesto da kopaju do dubine od 70, oni to čine na 30 centimetara što je nebezbedno za sve, posebno za decu", rekla je Mihajlović novinarima.

Investitor: Ne radi se ništa nezakonito

Nebojša Anđelković, vlasnik firme koja je sagradila zgradu u Vlasinskoj, izjavio je za Novosti "da se ništa ne radi mimo zakona". U ugovorima sa stanarima, precizirao je, "piše da su oni kupili stanove, a ne zemljište, i oni su samo korisnici".

"Što se tiče konverzije, ranije su vlasnici zemljišta bili korisnici, a vlasnik je bila država. Nakon zakonskog uređenja to je iz prava korišćenja prešlo u pravo svojine i naše preduzeće je vlasnik zemljišta. Stanari svakako mogu koristiti zemljište, ali ga vlasnički ne poseduju", rekao je Anđelković.

Najnovije vesti