Zaštitu od migranata zatražili meštani četiri bujanovačka sela

Meštani sela Levosoje, Ljiljance, Žuželjica i Božinjevac obratili su se načelniku Policijske stanice Bujanovac Goranu Saviću molbom da im se "pomogne oko problema sa migrantima", javlja portal Bujanovačke.

Oni su upozorili da će, "ukoliko se ne preduzme nešto na zaštiti ljudi i imovine ove četiri mesne zajednice, biti prinuđeni da sami organizuju straže"

U dopisu, u koji su Bujanovačke imale uvid, navodi se da je najgora situacija u selu Božinjevac gde su migranti nekoliko puta pokušali da ukradu kola meštana.ž

- Ulaze u pomoćne zgrade u selu, napadaju i kradu kućne ljubimce i čak sakupljaju oprani veš sa žica - navode meštani u dopisu.

U Žuželjici je, navodno, pre nekoliko dana grupa migranata u alkoholisanom stanju ulazila u dvorišta kuća u potrazi za pićem i hranom.

- Deca i žene ne mogu da se kreću slobodno putevima naših mesnih zajednica zbog čestih dobacivanja kada se susretnu sa grupom raseljenih lica ili kada prođu pored Prihvatnog kampa u bivšoj fabrici Svetlost.

Često se kreću putevima prema Ljiljancu, Žuželjici i Levosoju iz nepoznatog razloga, jer tamo nema prihvatnog centra gde bi trebalo da budu – navodi se u dopisu koji su potpisali predsednici saveta mesnih zajednica.

Kako navode, migranti su porušili zaštitnu ogradu na autoputu, a pre nekoliko dana su ušli u magacinski prostor Železničke stanice Bujanovac i zapalili vatru u zgradi, dok je reakcija nadležnih izostala.

- Ponašaju se bahato i bezobrazno prema meštanima i, pored navedenih, ima još puno primera njihovog neprimerenog ponašanja.

Stanovništvo je opravdano uznemireno jer im se ograničava i urušava sloboda kretanja i bezbednost, naročito dece – dodaje se.

U dopisu se napominje i da u svemu ovome "nema nikakve averzije ili mržnje prema ljudima druge veroispovesti".

Da "postoji razumevanje za njihove muke i patnje", ali i da meštani ovih sela "samo žele da zaštite svoje porodice, dobra i slobodu kretanja".

- Zbog svih dešavanja molimo vas da preduzmete nešto ili ćemo morati da se sami organizujemo i postavljamo straže na ulaze u sela i sprečavamo njihovo kretanje, što ne bismo voleli da radimo, ali ako budemo primorani, moraćemo – zaključuje se u molbi meštana četiri bujanovačka sela

Najnovije vesti