Vulin organizuje prvu veliku vežbu još od bivše Jugoslavije, angažuje i civilnu zaštitu

Vranje - Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će u petak 5. novembra na 50 lokacija u Srbiji biti održana vežba Sistem 2021 koja bi, kako je rekao , trebalo da pokaže "da je Srbija velika, snažna i organizovana država koja je u stanju da se nosi sa problemima na čitavoj svojoj teritoriji".

Vulin je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da veličina predstojeće vežbe "nije zabeležena u novijoj istoriji Srbije" i da "još od vremena Jugoslavije nisu rađene tako velike vežbe civilne zaštite koje treba da pokažu kako funkcioniše čitav sistem".

Vežba će, kako je precizirao, biti izvedena u istom trenutku na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština i u njoj će učestvovati skoro 8.000 ljudi, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, Vojske Srbije, lokalnih jedinica različite namene.

Istakao je da će vežba "sadržati realan scenario", odnosno "ono što može da nam se desi, sa specifičnošću svake lokalne zajednice u kojoj će biti izvedena".

"Biću prisutan na dva mesta - u Kragujevcu na jezeru, i u Loznici na Drini.

Tu ćemo prikazati reagovanje u slučaju velikih poplava do spasavanja velikog broja ljudi na Drini, što je sve realan i moguć scenario", rekao je ministar Vulin.

Ministar je istakao da, šta god da se desi, pripadnici jedinica i organizacija koji učestvuju u vežbi "moraju da budu tu i u stanju da zaštite građane i njihovu imovinu".

"Sistem 2021 je prava prilika da to pokažemo i beskrajno sam ponosan na sve ove ljude, ovo se nije radilo od vremena Jugoslavije", ponovio je Vulin.

Najnovije vesti