Vulin funkcioner sa najviše priznanja

Vranje/Beograd - Ministru policije Aleksandru Vulinu u četvrtak je uručeno najviše priznanje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske - Plaketa
zaštite i spasavanja
, objavljeno je iz MUP-a Srbije.

Ministru unutrašnjih poslova je ovo najviše priznanje, kako se navodi, dodeljeno za izuzetan doprinos razvoju Republike Srpske i donacije sredstava sistemu zaštite i spasavanja.

Priznanje mu je uručio direktor Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske Milan Novitović.

Zahvaljujući se na priznanju Vulin je rekao da "svaku muku i nesreću našeg naroda s druge strane Drine Srbi u matici osećaju i doživljavaju kao svoju".

"Zbog toga će naša policija i naši vatrogasci uvek biti tu za svoju braću iz Republike Srpske da im u času nevolje pomognu i pruže svaku moguću vrstu podrške", poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Iz MUP-a obrazlažu da je u januaru, na inicijativu Vulina, doniralo jedno vatrogasno-vozilo Opštini Ribnik u Republici Srpskoj, a u avgustu 2021. godine Helikopterska jedinica i Sektor za vanredne situacije MUP-a pružali su pomoć u gašenju velikog šumskog požara na planini Stolac iznad Višegrada.

Priznanje do priznanja

Vulin u poslednje dve godine ne prestaje da dobija priznanja. Jesenas su mu odbornici Skupštine opštine Babušnica jednoglasno dodelili "Visoko priznanje za zasluge u pružanju pomoći prilikom vanrednih situacija u toj opštini". U junu 2021. je prvi zamenik ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan odlikovao Vulina medaljom povodom 30 godina od osnivanja MČS-a. Krajem 2013. tadašnji patrijarh srpski Irinej odlikovao je Kancelariju za KiM i Aleksandra Vulina, koji je bio na njenom čelu, Ordenom Svetog Save prvog reda. Vulin je 2014. godine u oktobru postao počani građanin Leposavića, a u novembru iste godine i Kosovske Mitrovice, opština na Kosmetu. Već u aprilu naredne godine postao je i počasni sitizen Vitine, a potom i Zubinog Potoka, takođe opština na Kosovu i Metohiji. Sva četiri priznanja sa KiM dobio je dok se nalazio na poziciji ministra za rad i socijalnu politiku. Dobijao je i Vidovdansku povelju opštine Kosovska Mitrovica, Zlatnu plaketu Ministarstva odbrane, Zlatnog grifona Protivterorističke jedinice MUP-a i Grb Akademije za nacionalnu bezbednost. U junu 2018. godine, dok je bio ministar odbrane, uručena mu je Medalja srpskih generala, odnosno najveće priznanje koje dodeljuju admirali i generali. U julu 2020. ministar odbrane Rusije general armije Sergej Šojgu dodelio mu je Medalju Ministarstva odbrane Rusije za lični doprinos u organizaciji Vojne parade u Moskvi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. U avgustu iste godine dodeljeno mu je priznanje Čovek među ljudima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Godine 2020. je Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković uručio Počasni letački znak pilota. Takođe 2020. dobio je i Zlatnu plaketu za doprinos razvoju vazduhoplovnog sporta. U aprilu 2021. godine kao ministru unutrašnjih poslova, a povodom Dana opštine Gornji Milanovac, uručena mu je zlatna medalja Takovski ustanak "za izuzetan doprinos i rezultate u dosadašnjem radu za Srbiju i njene građane".

Najnovije vesti