Vulin Brigeru: KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti na KiM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u susretu sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Austrije generalom Robertom Brigerom, predočio je gostu da je došlo do nasilnog upada više od 25 oklopnih vozila ROSU i oko 100 pripadnika te specijalne jedinice koji su zastrašivali stanovništvo na severu Kosova i Metohije.

Vulin je kazao "da je za Srbiju nasilje apsolutno neprihvatljivo" i izrazio očekivanje "da će snage KFOR-a zaštititi srpsko stanovništvo" na prostoru Kosova i Metohije.

Srpski ministar je rekao da je "KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti i jedini je partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom", te zahvalio na angažovanju pripadnika austrijskih oružanih snaga u KFOR-u, kao jednog od najznačajnijih kontributora ovoj misiji.

General Briger, koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, rekao je da je Austrija opredeljena za nastavak saradnje sa Srbijom u oblasti odbrane i da će, kao i Srbija, "ostati posvećena zalaganju za održanje mira i stabilnosti u regionu".

Vulin je tokom sastanka naglasio da je za Srbiju "apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova", te da KFOR "predstavlja jedini garant bezbednosti" na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vulin je dodao da je saradnja dva ministarstva odbrane "na visokom nivou" i da prati dobre odnose Srbije i Austrije "koje imaju zajedničko iskustvo u statusu vojne neutralnosti".

Ranije danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se sa generalom Brigerom.

Najnovije vesti

Sa jedne od prethodnih akcija. Foto PU Vranje Policajci Vranja doniraju krv »

Policijska uprava Vranje organizovaće u sredu 26. februara još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, saopšteno je iz C...