Vulin Brigeru: KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti na KiM

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u susretu sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Austrije generalom Robertom Brigerom, predočio je gostu da je došlo do nasilnog upada više od 25 oklopnih vozila ROSU i oko 100 pripadnika te specijalne jedinice koji su zastrašivali stanovništvo na severu Kosova i Metohije.

Vulin je kazao "da je za Srbiju nasilje apsolutno neprihvatljivo" i izrazio očekivanje "da će snage KFOR-a zaštititi srpsko stanovništvo" na prostoru Kosova i Metohije.

Srpski ministar je rekao da je "KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbednosti i jedini je partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom", te zahvalio na angažovanju pripadnika austrijskih oružanih snaga u KFOR-u, kao jednog od najznačajnijih kontributora ovoj misiji.

General Briger, koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, rekao je da je Austrija opredeljena za nastavak saradnje sa Srbijom u oblasti odbrane i da će, kao i Srbija, "ostati posvećena zalaganju za održanje mira i stabilnosti u regionu".

Vulin je tokom sastanka naglasio da je za Srbiju "apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova", te da KFOR "predstavlja jedini garant bezbednosti" na prostoru Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vulin je dodao da je saradnja dva ministarstva odbrane "na visokom nivou" i da prati dobre odnose Srbije i Austrije "koje imaju zajedničko iskustvo u statusu vojne neutralnosti".

Ranije danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se sa generalom Brigerom.

Najnovije vesti