Vukovi u nama ili oslobađanje Vranja od gromoglasne poetske tišine (FOTO, VIDEO)

Miroslav Manasijević se iznenada pojavio na pesničkom nebu, pojavio se sa opusom od oko 200 pesama, nikad objavljenih; osetio sam da je reč o poeziji koja prevazilazi prosečnost.

Slao sam pesme i drugim pesnicima i književnim kritičarima da pročitaju, izvagaju i ocene, i ispostavilo se da je to to - izjavio je recenzent knjige, pesnik Blagoje Savić na promociji debitantske zbirke pesama "Vukovi u nama" mladog vranjskog poete Miroslava Manasijevića.

Manasijevićev "prvenac" objavljen je ove godine u izdanju Udruženja književnika Vranja, u ediciji "Prvine".

Savić prognozira da se Vranje, sa ovom zbirkom, "oslobađa poetske tišine i otvara poetski prozor u svet".

- Manasijevićeva zbirka pesama značajan je pomak u razvoju višeglasja naše najmlađe poezije.

U kraćim pesmama je njegov lirski subjekat prepoznatljiv, nasleđen, kroz poetsko preispitivanje svekolike ljudske egzistencije.

U dužim pesmama, pesnikov "mir" kao da uporno raste sa kapljama nekog nepoznatog prisustva.

Ovo je zbirka misaono-ljubavne poezije, ljubavi koja ne prolazi, uspomena koje s mukom izbacuju na površinu maglovita i pomešana osećanja - kazao je Savić.

Književni kritičar Duško Novaković, poznat kao čovek koji je tokom svoje višedecenijske uredničke karijere imao pristup "mladoj poeziji", ohrabrivao mlade pesnike i nekoliko generacija mladih pisaca doveo do objavljivanja knjige u ozbiljnim izdavačkim kućama, potencirao je da gotovo uvek traži "nešto što je tematizovano u poeziji".

- Skoro da sam mogao da ustanovim da je Manasijević jedan od retkih mladih pesnika u Srbiji koji se osmelio da na temu ljubavi govori kroz ovu vrstu "gabarita", budući da treba izdržati pisati na jednu temu, o ljubavi, jednoj od najsnažnijih emocija, u preko 50 pesama koje su se našle u zbirci.

Manasijević se, uz osnovni emotivni impuls, osmelio da u tom govorenju o ljubavi najpre progovori o sebi i svojim emocijama.

To smatram nekom vrstom hrabrosti, budući da je to "područje" uvek nekako zatvoreno.

Na primer, ćerka se tek u nekim vrlo emotivnim situacijama, kad je stani-pani, ispoveda majci, sin još ređe ocu.

Kod Mansijevića sam, takođe, uočio jedno razvijanje poetičkog diskursa koje pesniku daje šansu da nastavi dalje, ali u nekom drugom maniru, jer je jednu vrstu iskustva svoje ljubavne biografije prilično potrošio.

A, ako se nešto nazire, to je fakat da ima nekoliko pesama koje skreću u sferu irealnog, čak i metafizičkog, pa bi možda bilo dobro da Manasijević počne da istražuje svoju dušu u tom pravcu- rekao je Novaković.

Književni kritičar je potencirao da ga je interesovao "razvoj teksture na temu ljubavi" u Manasijevićevim pesmama.

- Uočio sam, čitajući rukopise, da pored nastojanja da objasni sebi i nama celu skalu emotivnih impulsa koji izlaze iz njega, a vezani su za ljubav, pretežno žene, ima i taj vrlo otvoren erotski naboj, čak ponegde i po principu "verizma" koji nastoji da do detalja razmotri neke stvari potpuno ogoljeno - kazao je Novaković.

PROFIL

Miroslav Manasijević rođen je 1987. godine u Vranju. Studira pravo, piše poeziju, bavi se slikarstvom i umetničkom fotografijom. Zbirka pesama „Vukovi u nama“ je njegova prva knjiga.

Teško da bi se iko suzdržao

Da dugim prstima svoje mašte

Ne pređe duž tvojih glatkih bedara

I oseti njihovu toplinu i nežnost,

Sa kojom bi jedino mogla da se porede

Savršenstva tvojih mirisa

I nepresučne reke reči

Nastale u školjci

Kojom vlada vlažnost rumene jagode.

(segment iz pesme "Šaputava tkanina")

VUKOVI U NAMA

- Pominjanje "vukova" u naslovu knjige je u smislu neke simboličke ravni, zato što vuk iskazuje jednu vrstu neverovatne energije u tom svetu divljine, pa je tako i naslovljen jedan deo knjige - "Divlja sekunda".

Vuk anticipira snagu, brzinu, izdržljivost, čoporativnost, predvodništvo i pesnik tu vrstu simboličke ravni prenosi na ono što smatra svojim ljubavnim emocijama - rekao je književni kritičar Duško Novaković.

Najnovije vesti