Vukašinu Antiću posthumno nagrada za doprinos istoriji medicine FOTO/VIDEO

Porodica pokojnog hirurga Vukašina Antića (1958 - 2020) primila je u Vranju Nagradu dr Vladan Đorđević, koja mu je dodeljena posthumno za životno delo u oblasti istorije medicine.

Nagradu su predali članovi Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD).

Prof. dr Dragan Mikić, redovni član Akademije medicinskih nauka SLD, kazao je tom prigodom da je Antić bio njegov dugogodišnji školski drug, kolega i istomišljenik.

"Bio je izuzetno posvećen medicini i istoriji srpske medicine, ali i vrlo angažovan u društvenom životu Vranja.

Izuzetan doprinos dao je kao istoričar medicine i izgradio čvrstu vezu između lekarskog rada i istorijskog istraživanja", kazao je Mikić.

Na životni put i delo doktora Vukašina Antića podsetila je vranjski ginekolog Marina Janjić, rekavši da je Vukašin Antić svojim radom i delima, kako na profesionalnom planu, tako i na društvenom, obeležio jedno burno i značajno vreme.

"Nestao je hrabri pojedinac, spreman da menja i popravlja svet na bolje, predan nauci i neprekidnom učenju.

Nestala je jedna izuzetno svestrana ličnost, zainteresovana za gotovo sve sfere ljudskog stvaralaštva.

Bio je istaknuti stručnjak, posebno iz oblasti onkologije dojke, dobar i nadasve human čovek, pun ljubavi prema svom pozivu i omiljen među pacijentima, kolegama i saradnicima", istakla je Janjić.

Na skupu su govorili i dr Zoran Vacić, generalni sekretar SLD i počasni član Akademije medicinskih nauka i dr Gordana Đorđević.

Vukašin Antić je ovu nagradu dobio u decembru 2019. godine, ali nažalost zbog brojnih nesrećnih okolnosti uručena je tek sada.

Podsećanja radi, sam Antić, dok je bio živ, govorio je da je njegova monografija Bolnica u Vranju (Vranjske knjige, 2003), koja predstavlja svojevrsni istorijat vranjskog zdravstva, njegov "najveći doprinos istoriji medicine", pored onog koji je dao u borbi protiv raka dojke.

Vukašin Antić (1958 - 2020)

Vukašin Antić rođen je u Beogradu, a odrastao i živeo u Vranju. Studije hirurgije završio je na Medicinskom fakultetu 1991. godine. Bio je jedan od najpoznatijih i najposvećenijih vranjskih lekara. Nakon usavršavanja u Parizu, specijalizovao se za karcinom dojke. Isticao se i poštenjem i nepodmitljivošću. Preživeo je i sam više teških hirurških intervencija. Obeležio je ne samo medicinski, već i društveni život Vranja od osamdesetih godina prošlog veka do danas angažmanom na raznim poljima, posebno u Školi animiranog filma i Književnoj zajednici Borisav Stanković, gde je godinama participirao u upravnim odborima. Učestvovao je i u političkom životu, najpre u ranim devedesetim kao član Demokratske stranke po osnivanju ove političke partije, a potom i kao član Demokratske stranke Srbije. Isticao se opozicionim delovanjem prema mnogim lokalnim vlastima. Pojavljivao se u Vranju kao govornik 2019. godine na protestima "1 od 5 miliona". Dvadesetak godina pre toga govorio je na protestima protiv režima Slobodana Miloševića. Dobitnik je mnogih priznanja. Napisao je monografiju Bolnica u Vranju, veoma važno štivo o istoriji medicine u Vranju. Do smrti je živeo u Vranju. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Najnovije vesti