Vujanski krst Patrijarha Pavla: Ključ vere i duše (FOTO, VIDEO)

Knjiga "Vujanski Krst Patrijarha Pavla", autora dr Slobodana M. Radulovića, sastoji se od pripovesti iz života bivšeg patrijarha srpskog i njegovom Vujanskom krstu, ali je takođe i jedno od najlepših svedočanstva o neizmerno ljubavi i sili Božjoj - rekao je na promociji knjige sećanja o počivšem srpskom patrijarhu recenzent, akademik dr Slavko Karavidić.

- To je istinita, jedinstvena, svetosavska priča o životu, iskušenjima, naročito o boravku teško bolesnog teologa, veroučitelja Gojka Stojčevića (svetovno ime patrijarha Pavla) u malenom manastiru Vujnu, na sredokraći između Čačka i Gornjeg MIlanovca, u teško ratno doba pred kraj Drugog svetskog rata.

Ovo je knjiga o veri, nadi i ljubavi kojom je, uprkos smrtonosnoj bolesti, bio preplavljen tada mladi veroučitelj Gojko Stojčević.

Video je dalje od sopstvenog kraja, saznao je istinu i molitvom pobedio smrt - rekao je akademik Karavidić.

Autor Radulović je kazao da knjiga govori o istinitim događajima iz života patrijarha Pavla, prema sećanjima njegova četiri učenika - arhimadrita, koji su po izboru Srpske pravoslavne crkve besedili o njemu u večeri po patrijarhovom upokojenju u specijalnoj emisiji Radio televizije Srbije.

Prvi pripovedač u ovoj knjizi je veliki duhovnik i najbliži saradnih patrijarha Pavla, arimandrit Jovan Radosavljević koji je neposredno uz patrijarha Pavla proveo 52 godine.

U okviru knjige prvi put se objavljuje preko dve stotine fotografija iz života patrijarha Pavla, koje su do sada bile u privatnoj arhivi autora.

Radulovićeva knjiga dobila je naziv po izrezbarenom Hristovom raspeću, koje je načinio iskušenik Gojko Stojčević, potonji patrijarh srpski Pavle, dok je boravio u manastiru Vujnu, lečeći se od tuberkuloze od 1944. do 1946.

Autor Radulović je kazao da je Vujanski krst "naizgled malen, a u stvari veoma veliki" i govorio nadahnuto o detaljima i anegdotama iz života patrijarha Pavla, sa kojim je i sam provodio mnogo vremena.

Govorio je opisujući kako je patrijarh, nakon izlečenja od tuberokoloze, od javora u manastiru Vujan sam izrezbario čuveni Vujanski krst, koji kasnije "nisu mogli da iskopiraju ni najčuveniji vajari, ni duboresci".

Recenzent knjige, akademik dr Slavko Karavidić rekao je da ova knjiga "zauzima veoma važno mesto u snažnoj duhovnoj aktivnosti autora Radulovića".

- Sve oko sebe patrijarh Pavle merio je duhom svoje vere i svoje duše.

Verovao je da simbol krsta ne predstavlja samo ideju Hristovog učenja i njegovih muka, već i ono što je najvažnije, ideju dostignutog morala i dostignutog cilja.

Krst je ključ, govorio je, koji i vernike, i nevernike čini civilizacijski uspostavljenim.

Ostavio je bistre potoke pravoslavlja, naše je da ih ne mutimo - rekao je Karavidić.

O svojim sećanjima na patrijarha Pavla, sa kojim se poznavao gotovo četiri decenije, govorio je episkop vranjski Pahomije.

- Upoznao sam ga kao episkopa raško-prizrenskog, sticajem okolnosti ceo moj život je protkan njegovom ličnošću.

Patrijath Pavle je bio ličnost retka, posebna, kao iskušenika me zamonašio u Visokim Dečanima, potom me rukopoložio za đakona u Prizrenu i na kraju kao patrijarh hirotonisao me za episkopa.

Jedna od njegovih najplemenitijih osobina bila je nenametljivost - rekao je vladika vranjski.

O AUTORU

Dr Slobodan M. Radulović, novinar i publicista iz Beograda, rodom iz Sokolića kod Čačka (između ostalih, rodnog mesta znamenitog duhovnika Patrijarha Pavla - igumana Vasilija Domanovića). Za vreme studija bio je jedan od deset najboljih studenata Beogradskog univerziteta. Objavio je veliki broj reportaža, putopisa, izveštaja o crkvenim događajima, kao i drugih tekstova u „Pravoslavlju”, novinama Srpske patrijaršije. Njegovi tekstovi o Patrijarhu Pavlu, posebno „Vujanski krst Patrijarha Pavla” iz 2004. godine, preuzeti iz novina Srpske patrijaršije, objavljeni su i u zvaničnom (specijalnom) izdanju Patrijaršije SPC povodom njegovog upokojenja „Patrijarh Pavle (1914-2009.)”, u knjizi „Bog će pomoći ako ima kome, životopis i pouke Patrijarha Pavla” (izd. s blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha G. G. Irineja, VDS Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke 2014. godine), na zvaničnom sajtu manastira Vujna itd. Reportaža iz manastira Vujna „Vujanski krst Patrijarha Pavla”, mnogi susreti sa Arhipastirom srpskog naroda i njegovim učenicima, znamenitim arhimandritima, povod su za ovu knjigu. Radulović živi i radi u Beogradu, kad nije u Sokolićima i manastirima. Doktor je ekonomskih nauka.

Najnovije vesti