Vučić tvrdi da ima rešenje za 80 odsto Geoksovaca koji ostaju bez posla

Osamdeset odsto radnika koji su ostali bez radnog mesta zatvaranjem fabrike obuće italijanske kompanije Geoks u Vranju dobiće novi posao, tvrdi Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

To će se, kako je kazao, prevazići dolaskom za sada nepoznatog investitora.

Vučić je, govoreći u Dnevniku 2 RTS-a, naglasio da će se sve znati do sredine septembra za kada je najavio dolazak u Vranje.

Kako je kazao, u opticaju su četiri investitora.

On je ponovio da bi "opet učinio isto", misleći na petogodišnje subvencionisanje firme za prozvodnju obuće koja sada napušta svoje pogone u Vranju, a rešenje za probleme većine radnika koji su iznenada ostali bez posla najavljuje do kraja godine.

"Oko 15. do 20. septembra idem u Vranje, do tada ćemo imati rešeno za preko 80 procenata radnika Geoksa.

Pregovaramo sa jednom turskom i tri nemačke kompanije, verujemo da ćemo uspeti to da rešimo.

Neke su fabrike za obuću za namensku industriju, a Turci su iz auto industrije.

Gotovo svi će dobiti posao, dovešćemo investitore, omogućićemo ljudima da rade i da zarade i više nego što su do sada to zarađivali.

Imaju moju reč i to ćemo uraditi do Nove godine - kazao je Vučić.

Kao uspehe svoje vlasti naveo je da je od početka njegovog mandata kao potpredsednika Vlade, pa premijerske i predsedničke funkcije u Vranju dosta toga učinjeno, te da očekuje da će Vranje biti "jedno od najatraktivnijih mesta u Srbiji" i da je zbog toga "bitno da se reši problem sa radnicima Geoksa".

"Šta smo uradili za Vranje, od Jumka koji je bio propao, a sada radi 1.700 ljudi, o autoputu da ne govorim, o pozorištu takođe, o Vranjskoj Banji gde je krenuo totalni oporavak, a bila je poslednja rupa na svirali.

Mnogo toga se promenilo i uradilo.

Vranje je drugačije mesto.

Radimo na tome da se problem sa odlaskom Italijana reši, ceo moj i premijerkin tim i rešićemo taj problem", rekao je Vučić.

Po 20.000 dinara za penzionere pred izbore

Predsednik Vučić je rekao da očekuje rast BDP-a od 7 odsto, a da je za drugi kvartal rast bio 13,4 procenata i da zbog, kako je objasnio dobrih rezultata, država će penzionerima "moći da pomogne u februaru, eventulano martu".

To bi bilo uoči najavljenih novih lokalnih izbora u Beogradu i predsedničkih, a možda i parlamentarnih koji će najverovatnije biti u aprilu naredne godine.

"Ta pomoć bi bila jednokratna od 20.000 dinara i za nju se najstariji građani neće morati prijavljivati. Hoćemo da se penzionerima odužimo, jer su uvek razumeli državu. Mi do 22. septembra isplaćujemo 50 evra penzionerima, sredinom novembra isplaćujemo 30 evra penzionerima, ali i svim ostalim punoletnim građanima, a pre Božića još 20 evra", rekao je Vučić.

Najavio je i povećanje penzija i minimalca koji bi trebao da iznosi oko 35.000 dinara. On očekuje da će prosečna plata početkom sledeće godine iznositi 613 evra.

Najnovije vesti