Vučić i Zaev ručali u Vranju

Premijer Makedonije Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksadar Vučić sastali su se na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo.

Njihov susret je organizovan povodom realizacije projekta zajedničkog graničnog upravljanja - One Stop Shop.

Potom su u nedelju popodne zajedno ručali u Vranju, gde je u neformalnoj amosferi nastavljen razgovor o aktuelnim političkim temama.

U zajedničkom obraćanju medijima dvojice državnika premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da rešenje za Kosovo mora da bude takvo da unapredi život i Srba i Albanaca na Kosovu i da donese mir.

- Makedonija podržava pozitivno rešenje za Kosovo.

Rešenje koje će da unapredi život i Srba i Albanaca. Rešenje koje će garantovati bezbednost i mir i Srbiji i Kosovu.

Svi lideri u regionu moraju da budu ujedinjeni u cilju zajedničkog mira - rekao je Zaev.

- Zahvalan sam premijeru Zaevu na njegovom odnosu prema dijalogu s Prištinom - poručio je na graničnom prelazu Tabanovce predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje hoće li pozvati građane Makedonije srpske nacionalnosti da glasaju na referendumu o sporazumu Skoplja i Atine o imenu Makedonije, Vučić je rekao da ne voli da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja i da će podržati sve što vodi stabilnosti.

- Niti imam pravo da nekoga pozivam ili ne pozivam, to bi bilo nefer.

Sve što doprinosi regionalnoj stabilnosti jeste od značaja za ceo region - rekao je Vučić, dodavši da je za Beograd dobra vest ako Skoplje i Atina reše svoje probleme.

Govoreći o zajedničkom projektu graničnog prelaza sa Srbijom, makedonski premijer Zaev je rekao da će ubuduće prelazak makedonsko-srpske granice turistima biti znatno olakšan.

- Želeo bih da izrazim veliko zadovoljstvo što sam ovde sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom važnog koncepta koji ćemo zajednički razvijati.

Sam projekat znači da ćemo imati zajedničku ispostavu koja će turistima olakšati prelazak preko granice i značajno umanjiti čekanja na prelazima.

Ovo je još jedan primer veliko prijateljstva između Srbije i Makedonije i nadam se da ćemo u budućnosti još bolje sarađivati i otvoriti dodatne granične prelaze - rekao je Zaev.

Vučić je naglasio da je takva saradnja značajna za privrede dve zemlje.

- Projekat je važan kako ljudi ne bi gubili vreme i da se ne bi zadržavali predugo, ovo je veoma važno za privredu obe zemlje i podstaći će turiste da prolaze kroz naše zemlje.

Želja nam je da uradimo ovakve projekte i sa drugim susednim zemljama, ali najviše smo u radu odmakli sa Makedonijom.

Strateški smo bliske zemlje - rekao je predsednik Srbije.

Vlada Makedonije je 27. februara usvojila informaciju o uvodjenju zajedničke kontrole na graničnim prelazima Tabanovce - Preševo i Pelince - Prohor Pčinjski.

To, kako je tada saopšteno, predviđa olakšanje slobodne trgovine robom i poboljšanje zajedničkog upravljanja rizikom.

Zajedničko upravljanje granicom je jedan od ciljeva višegodišnjeg akcijskog plana za stvaranje regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu u julu 2017. godine.

Najnovije vesti