Vranju pohvale za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Republički ombudsman pohvalio je grad Vranje kao jednu od lokalnih samouprava koje "ulažu napore da u svojim sredinama omoguće bolji život osobama sa invaliditetom".

Osobe sa invaliditetom u Srbiji najčešće su diskriminisane prilikom zapošljavanja, u smislu da se dovoljan broj ljudi iz ove kategorije stanovništva zapošljava u javnom sektoru uprkos zakonskoj obavezi.

Drugi problem je pristup institucijama.

Iako su problemi osoba sa invaliditetom u Vranju daleko od rešenih, ipak ima nekih pomaka, zaključuju iz kancelarije zaštitnika građana.

U Vranju se u pogledu brojnosti ove populacije često pominje brojka od 2.000 osoba.

PRISTUPAČNOST

Zaštitnik građana dodelio je nagrade gradovima, opštinama i gradskim opštinama koji su najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti u 2018. godini, a ove godine akcenat je bio na pristupačnosti osobama sa invaliditetom kulturnom sadržaju. Nagradu je u oblasti kulture dobio grad Leskovac, dok su u oblasti pristupačnosti informacionih tehnologija dobili Sombor i Loznica, javlja RTS. Osim ta tri grada, nagrađeni su i grad Smederevo i gradska opština Vračar, a pohvalnice za razvijanje pristupačnosti dobilo je još 12 gradova i opština. Među pohvaljenim gradovima i opštinama su Svilajnac, opština Mionica, Vranje, gradska opština Savski venac, Vršac, niška opština Pantelej, Bela Palanka itd.

Najnovije vesti