Vranju 27,6 miliona za unapređenje energetske efikasnosti vrtića Pčelica

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potpisao je u Smederevskoj Palanci ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti zgrade Vrtića Pčelica u Vranju sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

U okviru ovog projekta potpisani ugovori sa predstavnicima 38 jedinica lokalnih samouprava.

Mihajlović je istakla da je cilj ovog projekta "pomoć i podrška jedinicama lokalnih samouprava radi podizanja energetsku efikasnost na viši nivo.

"U tom smislu, ovo je osmi put da se sastajemo za godinu dana i raspisujemo javne pozive sa željom da unapredimo energetsku efikasnost, kako u javnim objektima, tako i u domaćinstvima.

Ne postoji grad ili opština na teritoriji Republike Srbije koji u prethodnom periodu nisu učestvovali u nekom od ovih javnih poziva i jako smo ponosni na postignute rezultate", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da Vlada Srbije, zajedno sa jedinicama lokalnih samouprava, učestvuje u procesu zamene prozora, vrata, izolacije, kotlova, postavljanja solarnih panela i to sa 50 odsto od ukupne vrednosti.

"S druge strane, u najavi energetske krize, cilj nam je da odgovorno trošimo energiju kroz ovakve vrste programa", kazala je ministarka.

Na teritoriji Republike Srbije u ovom procesu učestvovalo je oko 25.000 domaćinstava.

Za ove namene izdvojeno je više od 2,7 milijarde dinara.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je veoma važno da država i lokalne samouprave "zajednički učestvuju u ovom procesu i da se energija odgovorno koristi.

"Podaci govore da Srbija koristi četiri puta više energije da bi proizvela jednu jedinicu bruto društvenog proizvoda u odnosu na države Evropske unije.

Domaćinstva u Srbiji troše dva puta više energije po metru kvadratnom u odnosu na domaćinstva u EU.

Ovaj projekat je pokrenut s ciljem uštede energije i manjih računa za za toplotnu energiju i struju.

Takođe, cilj države je i čuvanje životne sredine i manje trošenje dragocene energije.

Nastavićemo sa raspisivanjem javnih poziva na svaka dva, tri meseca i nastavićemo da podižemo nivo subvencija u onim lokalnim samoupravama koje imaju siromašne budžete.

Istraživanja pokazuju da u naredne tri godine bar 45 procenata domaćinstava u Srbiji može da učestvuje u ovom projektu i da se na taj način smanji potrošnja energije, što će predstavljati ogroman uspeh", zaključila je Mihajlović.

Milenković je podvukao da je Grad Vranje na ovom javnom pozivu dobio 27,6 miliona dinara za rekonstrukciju i unapređenje energetske efikasnosti vrtića Pčelica.

"Grad Vranje već treću godinu zaredom dobija sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike za unapređenje energetske efikasnosti objekata od javnog značaja.

Pre dve godine smo dobili sredstva za rekonstrukciju vrtića Bambi u gradskoj opštini Vranjska Banja, a prošle godine vrtića Dečija radost.

Ako nastavimo ovom dinamikom u naredne tri godine svi vrtići na teritoriji grada Vranja biće energetski unapređeni.

Realizacija navedenih kapitalnih projekata ne bi bila moguća bez intenzivne saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike", naglasio je Milenković.

Najnovije vesti