Vranjskoj gimnazijalki nagrada na međunarodnom konkursu ilustracija

Vedrana Gačić, učenica Gimnazije Bora Stanković u Vranju, pobedila je na Međunarodnom konkursu ilustracija Mi smo Dostojevski u organizaciji Ruskog doma, a povodom dvestote godišnjice rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

Pravo učešća imali su kandidati iz celog sveta ilustracijom samostalno odabranog dela velikog ruskog pisca u formatu po želji.

Konkurs se završio 26. avgusta, a pobednici će dobiti specijalne nagrade Ruskog doma.

"Drago mi je što je organizovan ovakav konkurs gde je doprinos kandidata trebalo da zadovolji visoke standarde i pokaže radost što je autor kakav je Dostojevski postojao, što možemo da čitamo njegova dela i pokažemo poznavanje istih na kreativan način.

Čast mi je što moj rad figurira kao najbolji i zadovoljstvo mi je da takvo priznanje dobijem kao predstavnica Srbije, Vranja i svoje škole", rekla je Vedrana.

Kazala je da je u procesu stvaranja jedino teško bilo odlučiti koje delo iz tako bogatog korpusa izvanrednih i inspirativnih dela Dostojevskog odabrati.

"Moj rad predstavlja vrlo lepu, ređe poznatu kratku priču Dostojevskog - "Мальчик у Христа на ёлке".

Ova priča me je posebno inspirisala i odmah sam je zamislila kao strip, osmislila sam razvoj radnje stripa te ilustrovanjem i odabirom relevantnih delova teksta tu ideju realizovala.

Drago mi je što taj rad sada, precizno kao što to čini bazično delo Dostojevskog, prati želju ovog velikog pisca da probudi savest u ljudima i pomaže da svet posmatramo očima deteta.

Dopada mi se spoj konceptualnog razmišljanja, originalnosti kao i izrazitog individualnog talenta koji je ovaj konkurs iziskivao.

Ovo učešće i priznanje ulepšali su mi leto", dodala je Vedrana.

Najnovije vesti