Vranjsko zdravstvo obeležava Svetski dan higijene ruku

Vranje i Srbija i ove godine uključili su se u obeležavanje Svetskog dana higijene ruku, aktivnostima koje će se kontinuirano sprovoditi tokom cele godine u okviru kampanje za ovu vrstu higijene.

- Danas se, pod posebnim okolonostima borbe sa epidemijom COVID-19, obeležava ovaj dan, u okviru globalne kampanje higijene ruku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) "Sačuvajte živote – operite svoje ruke".

Ove godine, posebna pažnja je usmerena na centralnu ulogu koju imaju medicinske sestre i babice u obezbeđivanju kvalitetne zdravstvene zaštite, čiste nege i higijene ruku u zdravstvenim ustanovama.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su junaci na prvoj liniji kontakta koji spasavaju živote od COVID-19.

Pozivamo sve da se zahvalimo medicinskim sestrama i babicama, spremačicama i drugim radnicima za izuzetan rad i napor za čuvanje naših pacijenata i kolega u zdravstvenom sistemu, kao i njihovih porodica od infekcija u zdravstvenim ustanovama od COVID-19 i drugih patogena - navodi se u saopštenju Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja u Vranju.

Planirane aktivnosti koje, između ostalog, obuhvataju procenu trenutnog stanja, dodatnu edukaciju i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika zaduženih za suzbijanje i prevenciju infekcija u bolnicama, donošenje odgovarajućih vodiča i preporuka, kao i nabavku dodatne opreme i sredstava za higijenu ruku u bolnicama, u skladu su sa globalnom
inicijativom
SZO.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama se obeležava se na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata SZO u 182 zemlje sveta i oko 22.000 zdravstvenih ustanova.

Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO „zdravlje za sve“, jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup sa pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu.

Nosilac Kampanje za higijenu ruku 2020. godine je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama.

Najnovije vesti