Vranjski planinari na krovu Evrope (FOTO)

Grupa od pet planinara iz Vranja popela se na Elbrus, najviši vrh Evrope na planini Kavkaz koji se nalazi na 5.642 metra nadmorske visine.

Na Elbrus su se popeli Zoran Lazarov, Ninoslav Jordanov, Srđan Stošić, Borivoje Dragićević i Vladimir Đorđević.

- Uspon je ostvaren uz aklimatizaciju na prave zimske uslove.

Ovo je veliki uspeh planinarstva Vranja, ali i juga Srbije - poručili su planinari

Ekspediciju je prvi put organizovao Planinarski klub "Železničar 2006. Vranje" i do vrha je došla do sada najveća grupa Vranjanaca.

U ranijem periodu vranjski planinari su pojedinačno i u organizaciji drugih klubova iz Srbije imali uspone do najvišeg vrha Kavkaza.

Elbrus je ugašeni stratovulkan na Kavkazu, čiji zapadni vrh (Zapadni Elbrus), sa nadmorskom visinom od 5.642 metra, predstavlja najviši vrh Evrope i Rusije. Drugi deo nekadašnjeg vulkanskog grotla je istočni vrh (Istočni Elbrus) sa nadmorskom visinom od 5.621 metar. Nalazi se na jugu evropskog dela Rusije, nedaleko od granice sa Gruzijom i udaljen je 65 kilometara od grada Kislovodska. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. "Dizel skloništa". Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine, jer se granica stalnog snega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine. (Wikipedia)

Najnovije vesti