Vranjski naprednjaci pozivaju građane da na referendumu zaokruže DA

Izmenama Ustava "menja se samo način na koji se sudije i tužioci biraju, a novo je to što će ih ubuduće birati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca sačinjen od 11 članova, dok u izboru, ako promene budu usvojene, neće direktno učestvovati Narodna skupština, saopšteno je u sredu iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju.

"Time se obesmišljavaju tvrdnje pojedinaca da se izbor sudija i tužilaca svodi na petočlanu komisiju.

Budimo zato odgovorni izjašnjavajući se sa "da" na predstojećem referendumu i pomenutim rešenjima se izborimo za jačanje vladavine prava, koja se, između ostalog, ostvaruje kroz nezavisnost sudija i samostalnost javnih tužilaca.

Time se i stvaraju uslovi za bolju i efikasniju zaštitu ljudskih prava, kao i neophodan korak u pravcu pristupanja EU", tvrde vranjski naprednjaci.

U pisanom saopštenju od srede oni navode da reakcije pojedinih političkih subjekata pred referendum predstavljaju "konstantan trend stranaka panično željnih vlasti i organizacija u Srbiji da politizuju jasno definisane odluke institucija".

"To čine uprkos činjenici da se ovim referendumom, što je potvrđeno od svih nadležnih, menja isključivo i samo način izbora sudija, predsednika sudova, tužilaca i njihovih zamenika.

Ni na jedan način to nije sprečilo pojedince, koji se zapravo bave advokaturom, da apeluju na građane da glasaju suprotno opštem interesu koji zastupa po njihovim rečima 'nelegitimno izabrana Narodna skupština Srbije'.

O upitnoj legitimnosti izbora članova Skupštine i njenom targetiranju kao jednostranačkoj, ne vredi trošiti vreme ni reči jer je na proteklim izborima narod odlučivao o tome kome treba prepustiti budućnost Srbije, a kome je mesto u političkoj istoriji", navodi se u saopštenju koje potpisuju ljudi iz Saveta za informisanje vranjskog SNS-a.

Na kraju teksta se navodi da je "za svaku osudu pokušaj da se javnosti predoče pogrešni ciljevi predstojećeg referenduma i na taj način otrgne od većine pravo da utiču na ustavne promene koje će primarno imati za cilj povećanje pravne sigurnosti građana Srbije".

"Samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju građanima adekvatno ostvarenu zaštitu prava u sudskim postupcima.

Neka potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije bude još jedna pobeda većinskog slobodarskog naroda", navode iz SNS-a u Vranju.

Najnovije vesti