Vranjski Izvor na humanitarnom koncertu Skoplje za Kosmet FOTO/VIDEO

Vranjska grupa Izvor, koja izvodi tradicionalnu muziku na starim instrumentima, učestvovala je u nedelju uveče u novoj humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći ugroženom pravoslavnom življu na Kosovu i Metohiji, u okviru koncerta "Skoplje za Kosmet" koji je održan u krcatoj sali Kino Kultura u centru Skoplja.

U publici su osim velikog broja humanih ljudi bili predstavnici Ambasade Srbije sa konzulom Aleksandrom Đuricom na čelu, ambasador Ruske federacije u Severnoj Makedoniji Sergej Bazdnikin, sveštenici, predstavnici lokalne samouprave skopske opštine Centar, ugledni makedonski kulturni i javni radnici, mladi navijači, privrednici, studenti, bajkeri...

Izvor se publici predstavio uglavnom pesmama iz Vranja, a na kraju je, na oduševljenje publike, odsviran klasik makedonske muzike "Zajko kokorajko".

Prikupljeno oko 2.000 evra

U okviru ove akcije pomoći održana su dva koncerta u Kumanovu i Skoplju. Od priloga i uzlaznica za koncert u Kumanovu prikupljeno je 42.045 denara ( ili 684 evra), 2.000 dinara (17 evra) i 65 eura ili ukupno 765 evra. Na humanitarnom koncertu u Skoplju sakupljeno je 68.210 denara, 20 evra i 2.890 dinara ili ukupno 1.154 evra. Zbirno sa oba koncerta – 1919 evra. Organizatori su uputili zahvalnost ljudima dobre volje porukom "Naše je samo ono što smo dali drugome".

Grupa Izvor postoji petnaest godina.

Dosad je odsvirala preko 250 koncerata širom Srbije, ali i u Makedoniji, Sloveniji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, a najviše na Kosovu i Metohiji.

- Gotovo da nema mesta gde još uvek ima Srba na Kosmetu a da Izvor tamo nije nastupao od 2005. godine do danas.

Ranilug, Gračanica, Novo Brdo, Lipljan, Štrpce, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Suvo Grlo, Velika Hoća, Goraždevac, manastiri Dečani, Zočište, Draganac i druga mesta - kazala je za Vranje News Ivana Tasić Mitić, vokalna solistkinja Izvora.

Izvor je ranije nastupio i na jednom od humanitarnih koncerata za Kosmet u organizaciji JEKA koji je održan u Sava centru u Beogradu.

U muzičkom delu programa osim Izvora u nedelju su u Skoplju nastupili ansambl Kosovski božuri, Prizrenski bogoslovi i monahinja Jelena Rakić iz manastira Sveti Pantelejmon u selu Lepčince.

Organizatori humanitarnih koncerata, koji su za vikend održani u Kumanovu i Skoplju, bili su Fondacija navijača Crvene zvezde "Delije" i Srpski kulturno informativni centar "Spona".

DA SE PREVAZIĐU PODELE

U pozdravnom obraćanju dečanskog monaha i profesora prizremnske bogoslovije otac Andrej zahvalio je organizatorima humanitarnih koncerata u Severnoj Makedoniji na istrajnom angažmanu u prikupljanju pomoći onima kojima je najpotrebnija na Kosmetu i na predanom i brižnom spajanju naroda u dobru i nedaćama "dosledno u duhu imena Srpskog centra Spona".

- Veoma je važno da se međusobno pomažemo kako bismo pokazali da imamo mnogo ljubavi jedni za druge i kako bi taj trud u ljubavi možda pomogao da se prevaziđu neke podele, umesto da tražimo ono čega je mnogo više, što nas često nepotrebno deli i razdvaja - rekao je monah Andrej na otvaranju koncerta.

Najnovije vesti