Vranjski izviđači u akciji: Posle 40 godina sprema se Pokretni izviđački tabor

Odred izviđača "Zavičaj 1093" u Vranju u partnerstvu sa Savezom izviđača Novog Sada i Odredom izviđača "Vlasinske vidre" iz Vlasotinca u periodu od 9. do15 avgusta realizovaće prvi Pokretni tabor na relaciji Vlasotince – Vlasinsko jezero u ukupnoj dužini od 50 kilometara.

Pokretni tabor se smatra jednom od najkomplikovanijih i najzahtevnijih izviđačkih aktivnosti jer je potrebno koordinirati više aspekata što iziskuje vrlo uvežban tim i dobru opremljenost ekipe učesnika.

Upravo zbog toga, u poslednjih 40 godina u Srbiji nije održan nijedan pravi pokretni Tabor te ovo predstavlja prvenac nakon četiri decenije apstinencije, javlja vojvođanska RTV.

- Tokom pokretnog tabora posebna pažnja će se posvetiti jačanju kapaciteta članova Odreda za njihov bezbedan boravak na nepoznatom terenu uz uočavanje prirodnih karakteristika koje okruženje pruža, ovladavanje veštinama preživljavanja u prirodi uz minimalističko ponašanje u korišćenju resursa te formiranje ponude za Rosulju kao turističku destinaciju.

Uvežbavaće se postupci u rešavanju zadataka na topografskoj karti, pronalaženje tačaka na terenu kroz orjentiring jer će tokom sedmodnevnog marša pred njima biti 41 km uspona i savladana visinska razlika od 1.560 mnv (sa 260 penju se do 1.820 mnv) kao i 9 km pada terena sa visinskom razlikom od 530 mnv (sa 1.820 na 1.290 mnv).

Kao posebna draž ovog Tabora biće poseta zaštićenom Rezervatu prirode Zeleničje, jednoj od šest prašuma balkanske bukve u kojem se čuva genetski potencijal najznačajnije biljne vrste u Srbiji gde će imati priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog kraja sa posebnim osvrtom na gljive i njihove karakteristike.

Uz to biće im pružena prilika da se upoznaju sa postupcima pravilnog gazdovanja šumama i načinima uspostavljanja šumskog reda te će proći elementarnu obuku za gašenje šumskih požara kao sastavni deo obuke za SCOUT RAGERe - navodi se u saopštenju.

Tridesetak učesnika će tokom pokretnog Tabora podići čak šest taborskih naselja, sami pripremiti preko 900 obroka, svo vreme pešačeći i sa sobom nositi svu kolektivnu i ličnu opremu.

Učesnici Tabora se nadaju da će ovo postati tradicionalni način provere stečenih znanja za najstarije kategorije SCOUTS RAGERSa.

Ovaj tabor se realizuje u okviru projekta "Pokretni Eko Tabor Rosulja 2019", koji je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i predstavlja promociju novog koncepta "SCOUTS RAGERSa" koji će od septembra meseca da se pojavi u preko 100 opština širom Srbije čime će se stvoriti uslovi da oni budu zastupljeni u školskim programima kroz realizaciju slobodnih aktivnosti u školi, ali i u produženom boravku.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti