Vranjski Istorijski arhiv u petak obeležava jubilej

Istorijski arhiv 31. januar u Vranju u petak organizuje niz svečanosti povodom obeležavanja 60 godina postojanja.

Uoči planiranih događaja u petak su zamenica gradonačelnika Zorica Jović, predsednik Skupštine Dejan Tričković i gradska većnica Izabela Savić priredili su prijem za dr Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije, Bojana Stojnića, direktora arhiva Republike Srpske, Lelu Pavlović, predsednicu Arhivističkog društva Srbije i direktorku arhiva u Čačku, kao i direktora vranjskog arhiva Borivoja Manasijevića.

Tom prilikom, zamenica gradonačenika Zorica Jović poželela je gostima srdačnu dobrodošlicu i direktoru čestitala jubilej ustanove.

"Javna ustanova Istorijski Arhiv 31. januar jedna je od najznačajnijih ustanova ne samo za grad Vranje, već i za ceo Pčinjski okrug.

Arhivska građa predstavlja neprocenjivo blago i zbog toga su poslovi njenog sređivanja i čuvanja veoma važni.

Lokalna samouprava će uvek pružiti punu podršku za rad ovako značajne ustanove", rekla je zamenica gradonačelnika.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković istakao je važnost međusobne saradnje arhiva, u smislu razmene iskustava i međusobne podrške.

Gradska većnica Izabela Savić istakla je da vranjski arhiv zauzima značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije i da u narednom periodu očekuje dalji razvoj ove ustanove.

Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić potencirao je da Arhiv Vranja "čuva indentitet Vranja" i da je "zbog toga veoma važan njegov rad i razvoj".

"U svakoj državi arhivi su najznačajnije ustanove, jer se tu čuva istorija naroda.

Veliki su napori svih arhivista u Srbiji da se ukaže na važnost rada i razvoja arhiva", istakao je Perišić.

Povodom jubileja arhiva u petak od 12 časova biće otvorena stalna postavka izložbe Svedoci istorije u holu ove ustanove u Vranju.

Od 13 časova planirana je Svečana akademija u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, a od 14 sati otvaranje izložbe Čuvari prošlosti u kamernoj sali vranjskog teatra.

Najnovije vesti