Vranjski gimnazijalci odali počast herojima Velikog rata (VIDEO)

Učenici Gimnazije Bora Stanković u Vranju podsetili su na dane Prvog svetskog rata, na svečanoj akademiji koja je u petak uveče organizovana povodom jubileja - 100 godina od završetka tog ratnog sukoba.

Na ključne bitke i odsudne borbe Velikog rata, nedaće naroda i vojske u izbeglištvu, gubicima, Albanskoj golgoti podsetili su učenici gimnazije koji su sami osmislili ovaj program.

Govorilo se i o Srpskoj kući na Krfu, ostrvu Vido i drugim važnim mestima za srpsku istoriju, tradiciju i kulturu.

Akademiju su pripremili učenici Novak Đurić i Jakov Trajković, uz pomoć tima mladih gimnazijalaca i hora škole.

Na postavci ispred svečane sale Gimnazije izložene su fotografije i biografije o Vranjancima koji su dali veliki doprinos borbi za oslobođenje u Velikom ratu.

Predstavljeni su Dimitrije Stojković, jedan od osnivača četničkog pokreta u Vranju i učesnik Solunskog fronta, Relja Popović, rezervni pukovnik u štabu Radomira Putnika, Spira Ristić Udžuz, koji je kao trećepozivac u vreme velikog rata sa svojom jedinicom obezbeđivao granicu.

Kao i Rista T. Nikolić, rezervni oficir u Prvom pešadijskom puku koji je poginuo na Solunskom frontu, Kosta Mišić Solunac, nosilac tri odlikovanja koji je prilikom proboja Solunskog fronta izgubio oko, Mihajlo Stevanović Cupara, prvi instruktor specijalnih snaga vojske koji je obučavao pripadnike "Mlade Bosne".

Izložba sadrži i fotografije i biografije Jovana Hadži Vasiljevića, Antanasija Tase Jovčića, Ilije Pop Toneta, Vasilija Miljkovića Pepeka, Velimira Hadži Arsića, Igumana Vladimira Protića, Blagoja Popovića, Milana Vlajinca, Jovana Pešića Rasture, Miljkovića Pepeka, dr Sretena Nikolića, Tome Jovanovića Srbinca i drugih.

Najnovije vesti