Vranjski ŠAF nagrađen u Omoljici za animirani film Porodica

Škola animiranog filma (ŠAF) u Vranju osvojila je prvu nagradu za animirani film "Porodica" na Međunarodnom festivalu amaterskog filma "Žisel", koji je održan od 6. do 8. avgusta u Omoljici.

Film su snimila deca iz ŠAF-a uzrasta od 10 do 15 godina, pod vodjstvom mentorke Nele Ćurčije.

Žiri festivala je ŠAF-u dodelio plaketu "Zlatni suncokret", diplomu i novčani deo nagrade od 25.000 dinara.

Ovaj animirani film namenski je snimljen prošle godine za međunarodni projekat "Multi-most" koji okuplja mlade animatore iz nekoliko zemalja, a koji se svake godine održava u Novosibirsku u Rusiji.

FESTIVAL U OMOLJICI

Međunarodni festival amaterskog filma „Žisel” napunio je 51 godinu postojanja. Kada su ga 1971. godine pokrenuli meštani predstavljao je malu enigmu u imenu, kako za učesnike tako i za publiku, skrivajući formulu za stvaranje i konkursni zadatak ‒ život sela. U tada južnobanatskoj varošici, a danas selu održana je prva smotra amaterskog filma, a dve godine kasnije zvanični program proširen je Salonom fotografije. Omoljica ubrzo po ustanovljenju festivala dolazi na glas u ondašnjoj SFRJ kao najpoznatije "kulturno selo" među filmadžijama i fotografima od zanata. U sklopu festivala vremenom se kreiraju novi i drugačiji, novom vremenu prilagođeni radovi i događaji. U Omoljici do danas ne odustaju od izvornog nauma da se popularizacijom festivala iznova pokreću mladi autori da slažu sličice čija tema je život na selu. Omoljica je seosko naselje sa oko 6.000 stanovnika na području grada Pančeva u Južnobanatskom okrugu.

Najnovije vesti