Vranjska predstava selektirana za Teatar fest u Banja Luci

Predstava Ništa nećemo zaboraviti, Pozorišta Bora Stanković u Vranju, selektirana je za glavni takmičarski program Teatar festa Petar Kočić, koji će biti održan od 3. do 9. juna u Banja Luci, potvrdio je Vranje News-u Bojan Jovanović, umetnički direktor vranjskog teatra.

Reč je o ostvarenju koje je prema romanima Vranjanke Vere Cenić (dramatizacija Tijane Grumić) režirao Jug Đorđević, reditelj iz Vranja koji živi i stvara u Beogradu.

Odluku o selekciji donela je selektorka festivala - glumica Nataša Ivančević.

Banjalučka pozorišna manifestacija biće održana 26. put pod sloganom Ko sam ja?

U okviru takmičarskog programa biće odigrano pet predstava na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

"Ovo je festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj umetnosti, s akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda.

U selekciju ulaze i predstave nastale po motivima romana svetskih i domaćih pisaca, kao i autorski projekti, tj. komadi nastali kao rezultat zajedničkog rada reditelja, glumaca i drugih saradnika", rekla je selektorka na konferenciji za medije, nakon obelodanjivanja selekcije.

Ove godine prijavljeno je bilo 40 predstava.

Podsećanja radi, predstava vranjskog teatra Ništa nećemo zaboraviti nedavno je selektirana i za glavni takmičarski program šestog Viminacijum festa, koji će se održati od 17. do 23. juna na poznatom arheološkom lokalitetu kod Starog Kostolca.

Premijeru je imala u oktobru 2023, na otvaranju 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Tekstualni predložak nastao je prema dva romana Vranjanke Vere Cenić – Kanjec filjma i Ista priča, u kojima autorka kroz fiktivnu radnju prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

Osim Juga Đorđevića i Tijane Grumić u autorskom timu predstave Ništa nećemo zaboraviti su i Andreja Rondović (scenografija), Velimirka Damjanović (kostimi) i kompozitorka Julija Kasteluči.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Selekcija Teatar festa Petar Kočić

NARODNO POZORIŠTE SOMBOR
LjUDI OD VOSKA

Pisac: Mate Matišić
Režija: Ivan Vanja Alač

Predstava u kojoj možda najviše dominira pitanje Ko sam ja?

„Kroz tri naizgled zasebne, a zapravo uzročno-posljedične priče, autor nas vodi kroz svoje grehove, pokajanja i iskupljenja, koristeći pisanje kao određenu vrstu psihoterapije i ispovesti u kojoj u potpunosti ogoljuje sebe stičući time pravo da ogoli i druge.“ – Ivan Vanja Alač

U prvom dijelu piscu i njegovoj supruzi dolazi u posjetu žena, koja mu saopštava da sa njim ima sina, koji živi u Srbiji, inače kriminalac i ubica. U drugom dijelu pisac odlazi u zavičaj i suočava se sa ljudima iz prošlosti preispitujući svoje postupke iz mladosti. U trećoj priči dolazi teško bolesna porodična prijateljica i traži od pisca i njegove supruge da preuzmu brigu o njenoj maloljetnoj kćeri nakon njene smrti. Kroz sve tri priče provlači se stalno pitanje Pisca (ulogu Pisca, koji se i u komadu zove Mate, odlično igra Saša Torlaković). KO SAM JA, da li ja pišem likove ili likovi stvaraju mene. Izuzetno duhovita predstava, koja se na momente diskretno, a negdje direktno i šarmantno bavi kritikom društva. Gotovo ogoljena scena, sa jasnim scenskim znacima (slovima koja se sklapaju u tastaturu pisaće mašine) i nekoliko neophodnih elemenata koji označavaju prostor, ostavljaju glumcima slobodu, ali i težak zadatak oživljavanja svojih likova. Uvijek duhoviti i ironični Mate Matišić i sjajni ansambl Somborskog pozorišta sigurno će oduševiti banjolučku publiku.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT
CRVENA VODA

Po romanu Jurice Pavičića
Dramatizacija: Ivor Martinić
Režija: Ivica Buljan

Predstava počinje slikom srećne porodice u dalmatinskom gradiću. Tipična mediteranska idila narušava se nestankom kćerke sedamnaestogodišnje Silve, jedne septembarske večeri, 1989. godine, počinje bjesomučna potraga za njom koja će trajati 26 godina. Neminovno, tako tragičan događaj dovodi do preispitivanja svakog člana porodice – KO SAM JA. Odlična glumačka igra, kostimi koji prate protok vremena od 26 godina, scenografija, naizgled pretrpana sitnorealističkim detaljima, ali sa jasnim znacima, te rotacijom, koja, osim jasnog znaka protoka vremena, publiku uvlači u mučnu i napetu atmosferu potrage. Banjolučka publika će imati jedinstvenu priliku da vidi dobro režirani pozorišni triler, žanr kojim se pozorište rijetko bavi.

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU
OČEVI I OCI

Po romanu Slobodana Selenića
Dramatizacija: Kata Đarmati
Režija: Veljko Mićunović

Predstava prati sagu porodice Medaković. Odlaskom na studije u Bristol, Stevan Medaković neminovno preispituje svoja patrijarhalna načela. A sa ženidbom Engleskinjom Elizabetom njegova preispitivanja postaju još izraženija. Spoznaje da ljubav nije dovoljna da budu prevaziđeni problemi spajanja dviju kultura. Rođenje sina pravi samo još veći jaz u braku. Kroz odrastanje, sin Mihajlo (Michael), razapet između dviju kultura u porodici, neprekidno traga za svojim identitetom – KO SAM JA. Dramatizacijom Kate Đermati gledamo Selenićev roman ispričan savremenim pozorišnim jezikom. Vizuelno ogoljena scena i jedan sasvim moderan pristup ovom romanu, nimalo nas ne lišava vrlo snažnih emocija. Naprotiv. Takvom postavkom dolazi do izražaja sjajna kolektivna igra glumaca.

POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ, VRANjE
NIŠTA NEĆEMO ZABORAVITI

Po motivima romana „Kanjec filjma“ i „Ista priča“ Vere Cenjić
Dramatizacija: Tijana Grumić
Režija: Jug Đorđević

Istorijski period koji je godinama bio marginalizovan, o kome se vrlo površno zna, a koji je ostavio snažan pečat na naš identitet – period Informbiroa i Golog otoka. Veoma hrabro kroz romane Vere Cenić i dramatizaciju Tijane Grumić, reditelj Jug Đorđević sa glumačkim ansamblom otvara temu stradanja mlade Vranjanke, studentkinje, u tom smutnom vremenu Informbiroa. Pokušaj da otkrije gdje je njena krivica, neće je spasiti golgote koju je prošla brojnim isljeđivanjem i na kraju deportacijom na Goli otok. Kroz ovu, naizgled lokalnu, priču, jer je riječ o mladoj Vranjanki, otvara se bolna tema naše, ne tako slavne istorije, ali se priča nastavlja i u sadašnjosti: tema stradanja žena uopšte.

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA
DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NjE

Pisac: Ivor Martinić
Režija: Nermin Hamzagić

„Ovo je predstava o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo jedino što ima su oni oko nje…“ – Asija Krsmanović
Upravo u onima oko nje Mirjana pokušava da pronađe svoj identitet, ali ono što je tragikomično je što svi likovi oko emotivno razorene žene traže rješenje i potvrdu svog identiteta upravo u Mirjani. Naizgled nevažna priča o malom čovjeku, ali vrlo uzbudljiva i emotivno nabijena predstava. Ovaj komad je upravo dokaz da priče o običnim ljudima i njihovim životima izazivaju buru emocija. Sjajan tekst Ivora Martinića, ali i zanimljiva scenografska rješenja, rediteljski duhoviti postupci i, prije svega, odlična glumačka igra, dovoljna su preporuka za ovu predstavu.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...