Vranjska predstava Kepler 452-B u selekciji festivala Glumac Evrope

Kepler 452-B, predstava Pozorišta Bora Stanković u Vranju, uvrštena je u zvaničnu selekciju festivala "Glumac Evrope", koji će se tradicionalno održati od 6. do 11. jula u Prespi, u Makedoniji.

Ovaj komad režirao je Jug Đrođević, po tekstu Tijane Grumić.

Vranjska predstava na programu je festivala u utorak 10. jula, od 21.30 časova.

Reč je o intimnoj drami koja se tiče odnosa u porodici, ali i u kosmosu, koja se odvija u istorijskom trenutku kada biva prepoznato novo nebesko telo, ali dok neka ljudska tela, kao i zvezdana, nestaju – što se događa kada su neke zvezde samo ljudi – i obrnuto.

U programu festivala u Prespi nastupiće pozorišta iz Makedonije, Srbije, Slovenije, Bugarske, Albanije i Kosova.

Glavnu glumačku nagradu na ovom makdonskom festivalu u prošlosti su dobijali Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović, Jon Karamitru, Milena Zupančič, Rada Đuričin, Biljana Đurović i dr.

Prespa je region koji obuhvata kotlinu Prespanskog jezera, površine oko 1.070 kvadratnih kilometara. Podeljena je između Makedonije, Grčke i Albanije, a glavno mesto je Resen. Prespa je poljoprivredni region, sa razvijenim voćarstvom (resenske jabuke) i ribolovom. U njoj se nalaze ostaci grada (Gradište) makedonskog cara Samuila. U rimsko doba, preko nje je vodio rimski put Via Egnatia. (Wikipedia)

Najnovije vesti