Vranjska Hirurgija: dr Vukašin Antić – najbolji među nama

"Poštovani sugrađani, obraćamo vam se povodom smrti našeg dragog kolege, iskrenog prijatelja, plodonosnog učitelja, ali iznad svega jedne blagorodne duše čije će se ime tek pamtiti i spominjati", oglasio se u petak kolektiv Hirurgije u Vranju na kojoj je u sredu preminuli vranjski hirurg Vukašin Antić proveo najveći deo svog radnog veka.

- Dragi naš Vule, ova svetska nesreća nije nam dozvolila da se od tebe oprostimo onako kako to carski valja i trebuje.

Oprosti nam i na ovom bezrečju i malorečju, ali toliko smo bili kadri.

Uvek si bio nasmejan i vedrog duha prema svima na poslu, a naročito prema pacijentima, ali kao da se iza toga krilo neko teško breme.

Breme oca, supruga, hirurga, ali najviše breme hrabrog borca za opšte dobro.

Tvoja socijalna misao iznedrena u poznatoj vranjskoj, građanskoj i intelektualnoj porodici nije te napuštala do kraja života.

Život ti je bio sinonim za istinu i pravdu, a hirurška hrabrost odvela te je i na mnoge frontove bivše Jugoslavije, a sve sa ciljem da pomogneš drugima.

Nikada nikoga nisi izdao, tvoje pregolemo srce izdalo je samo tebe.

Tvoj učitelj i profesor dr Gerzić, pred čijom komisijom si uspešno položio hirurški ispit, jednom prilikom je zapisao: "Nauk medicine i hirurškog umijeća daje ti božansku moć da odložiš smrt bolniku. Ističe iz tebe nada, strah, čulnost, a daruje ti se smisao života na vrhu hirurškog noža."

Tvoj život je zaista bio pun smisla, za razliku od nekih među nama čiji su životi ispunjeni samo besmislom i zbog čijih nas je nepočinstava često bilo sramota.

U Boga možda i nisi mnogo verovao, ali si verovao Crnjanskom kada kaže da „ne postoji smrt, već postoje samo seobe".

Na tom putu seoba sigurni smo da te čeka "beskrajni plavi krug i u njemu zvezda".

U zvezdu se polako i pretvaraš i to u onu najsjajniju da nas večno podseća na tebe i pokazuje nam put u trenucima kada posustanemo.

Ti si večan i ideš u večnost gde te čeka najsvetlije mesto na stranici istorije našeg grada i našeg naroda.

Životnim podvigom upisao si sebe u pamćenje unevši svoj časni lik i delo u bezobalnu večnost božanske ljubavi.

Izmakavši se iz kaljuge našeg doba, čista obraza i još čistije duše odlaziš u svet onih zbog kojih su nas često slavili i uzdizali na mesto koje nam i ne pripada.

Čuvamo sećanje na mnoge naše susrete i razgovore, na mnoga tvoja uputstva i savete.

Tvoja dobrodušnost nikad nije dozvolila da mlađe ti kolege budu u tvojoj senci.

Budi siguran da ništa od onog što smo zajedno saznali, iskusili i doživeli neće biti izgubljeno, čuvaćemo te kao najvrednije ljudsko nasleđe.

Putuj obasjan nebeskom svetlošću u slobodu kojoj si toliko težio.

Sigurni smo da ti milostivi Bog čuva mesto do svoga kolena.

Neka ti je večna slava i hvala za sve čime si nas neizmerno darivao i oprosti što nismo znali, što nismo mogli i nismo stigli da ti uzvratimo.

Draga rodbino i prijatelji našeg neumrlog dr Vuleta, pustite suze i stisniste srce slobodno, imate i zbog koga, a imate i za kime, ali budite jaki onoliko koliko se to može, to morate – to moramo, da ga ni mrtvog ne obrukamo.

Dragi naš Vule – neka ti ruka, a ni glas ne zadrhte ni na onom svetu kad budeš stao pred lice Gospodnje.

Neka ti je večna slava i hvala što si postojao.

Tvoji Neša, Nataša, Saša, Bata, Stošić, Ceca, Igor, Toma, sestre, tehničari i bolničari hirurškog odeljenja - piše u saopštenju kolektiva Hirurgije vranjske bolnice.

Podsećanja radi, posle kraće i teške bolesti Antić je preminuo u sredu 1. aprila na klinici u Nišu.

Oproštajnim pismom u četvrtak mu je počast odala Gimnazija Bora Stanković u Vranju, kao i gradonačelnik Vranja, ortoped Slobodan Milenković, a od njega se oprostio i kolektiv Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju.

Minutom ćutanja poštu su mu odali i lekari u Nišu.

Najnovije vesti