Vranjska gradska pesma

Vranjska gradska pesma je pojam koji se vezuje za tradicionalne gradske pesme koje su nastale i pevaju se u Vranju, u a cappella ili vokalno-instrumentalnim aranžmanima.

Imaju očuvan kontinuitet života u gradu Vranju od druge polovine XIX veka do danas, a posebno mesto među njima imaju one čiji se sadržaj odnosi na konkretna mesta, ličnosti i događaje u samom gradu.

Melodijsku liniju odlikuje pokretljivost, sklonost ka naglim, ali nežnim skokovima i suptilna ornamentika.

Metro-ritmičku osnovu čine ravnomerni i mešoviti taktovi i ritam rubato.

Estetski imperativ je suptilnost pevačevog glasa i predanost sadržaju pesme, uz visoke moralne nazore koje pevač proiznosi kao ličnost.

Ova izvođačka praksa razvijena je među brojim muzičarima, pavačima i instrumentalistima na području Vranja, grada na jugu Srbije.

Ovaj za sada jedini nematerijalni kulturni element iz Vranja i njegove okoline, na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosi se na njegove neposredne nosioce.

Odnosi se na zajednicu muzičara (pevača i instrumentalista) koji izvode ovu muziku, pojedinačne muzičare i grupe, gradske organizacije u kulturi, nevladine organizacije, ali u širem smislu i na sve stanovnike grada Vranja i njegove okoline, budući da je ovaj kulturni fenomen nastao i razvijao se u tom širem kontekstu.

Projekat Elektronski registar vranjske gradske pesme realizovan je uz finansijsku podršku Grada Vranja.

Najnovije vesti