Vranjska biblioteka izložbom obeležava 60 godina od Nobelove nagrade Ive Andrića

Javna ustanova Biblioteka Bora Stanković u Vranju organizovaće izložbu pod nazivom Nemi susret povodom šezdeset godina od dodele Nobelove nagrade za književnost dodeljene Ivi Andriću.

Kako je saopšteno iz biblioteke, u postavci izložbe korišćeni su kompleti knjiga, dokumenata i fotografije iz privatnih arhiva Dragana Mininčića Cige i novinara Mileta Pešića.

Izložbu posvećenu Andrićevom stvaralaštvu priredile su bibliotekarke Aleksandra Antić, Jasmina Knežević i Maja Stevanović.

Otvaranje je zakazano za petak 10. decembar u 12 časova u holu Gradske biblioteke.

Podsećanja radi, pred kraj 1961. godine jedan od naših najvećih pisaca Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagrade za književnost.

Bio je to jedan od najvažnijih događaja u istoriji srpske kulture.

Andrić je jedini pisac sa Ex YU prostora koji je dobio Nobelovu nagradu.

Kada je vest o nagradi obelodanjena, kazao je da je "sasvim slučajno" to što je on dobio najveću književnu nagradu u svetu.

"Ima dosta drugih, boljih i pametnijih od mene koji je nisu dobili", rekao je tada Andrić novinarima Rai Uno.

Treći put među Vranjancima

Podsećanja radi, Ivo Andrić boravio je jedini put fizički u Vranju u okviru Borine nedelje 1969. godine. Tada je noseći program poznate književne manifestacije održan u vranjskom Amamu, a Andrić je govorio u Domu JNA. Potom je pre devet godina usledio drugi "dolazak" Andrića, preko izložbe "Ivo Andrić u diplomatiji" koju je u Vranju, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije, priredio Istorijski arhiv Vranje povodom 50 godina od Andrićeve Nobelove nagrade i 100 godina od objavljivanja prvog književnog rada. Predstojeća izložba biće Andrićev treći "boravak" među Vranjancima.

Najnovije vesti