Vranjska Banja obeležila Dan oslobođenja od fašizma

Na dan obeležavanja 76. godišnjice oslobođenja Vranjske Banje, predsednik ove gradske opštine Dragan Sentić istakao je da je u Drugom svetskom ratu Srbija banja "bila zemlja stradanja i velike patnje", i da "ni jug nije bio izuzetak".

- Odmah po slomu jugoslovenske armije, Bugari su okupirali jugoistočne delove Kraljevine Jugoslavije i Vranjska Banja ušla je u sastav Bugarske okupatorske pokrajine „Skoplje“.

Mnoga sela na jugu Srbije bila su spaljena, a civili streljani.

Usledile su teške godine, ali vojne formacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pružale su žestok otpor okupatoru i na kraju izvojevale slobodu - rekao je Sentić.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je 6. septembar "jedan od najvažnijih datuma u istoriji Vranjske Banje".

- Iako na krajnjem jugu Srbije, Vranjska Banja je, uz Vranje, uvek bila na vatrometini, na sudaru civilizacija, naroda, mentaliteta i običaja.

Bogata prirodnim resursima, pre svega najtoplijom mineralnom vodom u Evropi, a potom i rudama, Vranjska Banja je kroz svoju istoriju privlačila osvajače.

Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu.

Ali hrabri i slobodoljubivi narod Vranjske Banje i okoline nije pokleknuo pred surovošću okupatora i 6. septembra 1944. Vranjska Banja je oslobođena - rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da država može da sačuva svoj nacionalni identitet samo u slobodi.

- U tom duhu i mi, njihovi potomci, trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije.

To je slobodarski duh koji se temelji na pravim vrednostima za koje se zalažemo svi mi kao i moderna Evropa kojoj težimo.

Zbog toga ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti politiku jačanja Vranjske Banje, turističkog bisera juga Srbije.

Infrastrukturnim i komunalnim uređenjem, dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvoj potencijala koje banja ima.

Budite sigurni da će rukovodstvo grada Vranja pružiti punu podršku gradskoj opštini, kako bi zajedno unapredili standard i uslove za život stanovnika - istakao je Milenković.

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim borcima u Vranjskoj Banji odata je pošta oslobodiocima.

Vence i cveće osim gradskih, opštinskih i političkih funkcionera položili su delegacije 4. brigade Kopnene vojske Srbije i Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a Vranja i Vranjske Banje.

Najnovije vesti