Vranjska Banja obeležila 105. godišnjicu oslobođenja u Velikom ratu

Vranje - Sto peta godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu, obeležena je u utorak kraj Spomen ploče palim borcima od 1912. do 1918. godine u Vranjskoj Banji.

Predsednik ove gradske opštine u ostavci Dragan Sentić poručio je da patriotski duh naših predaka "treba da daje snagu srpskom narodu da sačuva nacionalno jedinstvo i slogu u vremenima koja dolaze''.

Gradonačelnik Vranja u ostavci Slobodan Milenković podsetio je da se naša zenkja "branila od napada sa zapada i severa, od Austro-Ugarske, sa istoka od Bugarske.

"Srbija prašta, ali ne zaboravlja.

Kao što ne zaboravljamo herojstva naše vojske, od kojih posebno ističem proboj Solunskog fronta.

Jer su u njemu učestvovali i srpski rodoljubi sa ovih prostora.

Nakon proboja, i kapitulacije bugarske 29. septembra 1918. godine, vrlo brzo srpske zastave su se vijorile u Bitolju, Skoplju, Nišu, ali i Vranjskoj Banji, koja je oslobođena dan pre Vranja.

Oni koji su svoje živote ostavili na Prokletijama, na Krfu, na Kajmakčalanu, nisu i neće biti zaboravljeni, jer Vranje i Vranjska Banja pamte'', istakao je Milenković.

Kraj Spomen ploče palim borcima od 1912. do 1918. godine posle polaganja venaca i cveća prigodan program izveli su učenici banjske osnovne škole.

Najnovije vesti