Vranje unapređuje sistem civilne zaštite

Gradonačelnik Vranja i komandant gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Milenković izjavio je u petak u Vranju da lokalna samouprava "aktivno radi na uspostavljanju savremenog i efikasnog sistema civilne zaštite".

- Cilj je podizanja kapaciteta lokalne samouprave za prevenciju i reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda kao i drugih nesreća - naglasio je Milenković povodom 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite.

Na ovaj značajan datum u sali Skupštine Vranja održana je svečana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pored članova Gradskog štaba, istaknuto je, u sistem zaštite i spasavanja obukom su obuhvaćeni i predstavnici okružnog i opštinskih štabova, kao i poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite.

Milenković je podsetio prisutne i na obrazovanje jedinice civilne zaštite sa ukupno 263 obveznika u 24 mesne zajednice.

- Grad Vranje prva je jedinica lokalne samouprave u Pčinjskom upravnom okrugu koja je usvojila dokument "Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća".

To je bazni dokument za uspostavljanje optimalnog sistema zaštite i spasavanja - rekao je Milenković.

On je dodao da će sprovedena obuka "unaprediti saradnju s ciljem smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama".

Milenković je kazao da će se Grad u narednom periodu potruditi da u skladu sa budžetskim sredstvima "obavi opremanje neophodno za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu".

Na sednici su dodeljeni sertifikati osobama koja su prisustvovale obuci Štaba za vanredne situacije i Nacionalnog trening centra za vanredne situacije.

Najnovije vesti