Vranje u grupi gradova koji podržavaju podsticajno roditeljstvo

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je u ponedeljak uz podršku UNICEF-a, sporazum o saradnji u oblasti podrške roditeljstvu sa šest gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Vranje.

Sporazum su osim Vranja potpisale opstine Palilula (Beograd), Novi Sad, Kragujevac, Bor i Novi Pazar, s ciljem brige o ranom razvoju dece i podrške roditeljstvu, jačanja kapaciteta lokalnih samouprava za rad u toj oblasti, a posebno radi obezbeđenja pomoći ugroženim porodicama.

Potpisivanju su putem onlajn platforme prisustvovale Danijela Milosavljević, gradska većnica za lokalnu samoupravu i socijalna pitanja, te Vera Mitić, koordinatorka projekta ispred lokalne samouprave Vranja.

- Potpisivanjem sporazuma šest lokalnih uprava je formalizovalo saradnju sa SKGO u smeru zajedničkog rada na unapređenju usluga i programa podrške roditeljstvu i ranom razvoju.

To se čini kroz jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za međusektorsku saradnju u obezbedjivanju kontinuiteta, kvaliteta, dostupnosti usluga podrške roditeljstvu, posebno ugroženim porodicama.

Ova inicijativa je deo kontinuiranih napora UNICEF-a, relevantnih nacionalnih i lokalnih partnera u smeru unapređenja kako roditeljskih tako i profesionalnih praksi u oblasti ranog razvoja - navodi se.

Projekat se realizuje kao deo programa "Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru", a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku LEGO Fondacije.

Najnovije vesti