Vranje traga za privatnim partnerstvom za javnu rasvetu, posao vredan 4 miliona evra

Gradska uprava Vranje raspisala je tender za izbor privatnog partnera koji će u gradu postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu, a taj posao koštaće 477, 2 miliona dinara, odnosno, oko 4 miliona evra.

Kako pišu Južne vesti, u tenderskoj dokumentaciji se navodi da bi rekonstrukcija javnog osvetljenja u Vranju obuhvatala zamenu 6.178 od ukupno 7.678 svetiljki koliko ih ima.

Hiljadu petsto komada svetiljki sistema javnog osvetljenja čine LED svetiljke i reflektori čija zamena nije opravdana, piše u dokumentaciji.

Kao prednosti ugovora navode uštedu novca i energije, kao i zaštitu životne sredine.

Trebalo bi da ugovor o javno-privatnom partnerstvu traje 156 meseci, odnosno 13 godina.

Rok za podnošenje ponuda je 31. maj.

Podsećanja radi, grad je 2019. godine potpisao trogodišnji ugovor sa vranjskom firmom Jugelektro i beogradskom Tesla sistemi, čiji je posao trebalo da bude zamena pregorelih sijalica, održavanje mreže javnog osvetljenja i modernizacija javnog osvetljenja.

Iako je i tada najavljeno da će obične sijalice zameniti LED svetiljkama, da je nova rasveta duplo jeftinija i da će ušteda na godišnjem nivou biti oko 35 miliona dinara, te firme su do sada zamenile samo 1.500 sijalica, umesto 5.000 kako je najavljeno, a to je Vranjance koštalo 111 miliona dinara.

Odluku da se krene u izradu projekta javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu odbornici Skupštine doneli su na sednici krajem septembra prošle godine.

Kako je većnik Miodrag Protić nakon toga rekao za Južne vesti, do odluke o partnerstvu je došlo zbog velikih računa za struju i ušteda je moguća jedino kroz partnerstvo, jer bi, obrazložio je, zamena starih svetiljki LED svetiljkama kroz održavanje javne rasvete trajala više od 10 godina.

Okvirni sporazum sa firmama koje su do sada održavale javnu rasvetu važi do 17. jula ove godine.

Najnovije vesti