Vranje se pridružuje obeležavanju Svetskog dana turizma

Turistička organizacija Grada Vranja (TOV) i Svepravoslavno društvo Prepodobni Justin ćelijski i vranjski, obeležiće u četvrtak 27. septembra Svetski dan turizma.

Na večeri pod nazivom „Moje Vranje, poznajem li ga?“, učestvovaće monahinja Jelena, hor Gimnazije Bora Stanković i studenti Pedagoškog fakulteta.

- Turistička organizacija grada Vranja, u saradnji sa Eparhijom vranjskom, želi da kroz kulturno–umetnički i edukativni program obeleži ovaj dan i tako doprinese očuvanju svega što čini materijanu i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Kroz literarno – likovni konkurs na temu „Moje Vranje, poznajem li ga?“ sa naglaskom na verski turizam, hteli smo da animiramo učenike srednjih škola u Vranju da misle, istražuju i kroz stvaralački rad predstave svoje viđenje grada i svetinja po kojima je prepoznatljiv.

Rok za predaju radova bio je ponedeljak, 24. septembar.

Istog dana, stručni žiri u sastavu Tanja Rusimović, profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Bora Stanković, predstavnik Eparhije vranjske otac Siniša Piljanović, slikar Dragan Dejanović i direktorka Turističke organizacije Vesna Petrović, pregledali su radove i odabrali tri najbolja u obe kategorije.

Za nagrađene učenike predviđene su nagrade, koje su obezbedile Turistička organizacija grada Vranja, Eparhija Vranjska i Grnčarija „Stošić“ - poručuju iz TOV-a

Svečanost proslave Svetskog dana turizma u Vranju počeće u četvrtak u 19.30 časova, u sali Doma vojske u Vranju.

Odluka o uspostavljanju Svetski dan turizma doneta je na trećoj sednici Generalne Skupštine Svetske turističke organizacije održanoj u Toremolinasu u Španiji, septembra 1979. godine.

Od onda, tačnije od 27. septembra1980. godine, obeležava se Svetski dan turizma, s ciljem da se podsticanja svesti u međunarodnoj zajednici o važnosti turizma i njegovom društvenom, kulturnom, političkom i ekonomskom značaju kako na mikro tako i na makro nivou.

Datum 27. septembar nije izabran slučajno – 27. septembra 1980. godine obeležena je desetogodišnjica usvajanja Statuta Svetske turističke organizacije. Uz to, ovaj datum je posebno prikladan iz razloga što dolazi na kraju letnje turističke sezone na severnoj Zemljinoj hemisferi, ali i na početku sezone na južnoj Zemljinoj hemisferi.

Najnovije vesti