Vranje prvo kreće u izradu Plana zaštite i spasavanja

Posle usvojenog dokumenta koji se zove Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, Grad Vranje postao je prva jedinica lokalne samouprave iz Pčinjskog upravnog okruga koja će krenuti u fazu izrade Plana zaštite i spasavanja, izjavio je za zvaničan gradski sajt pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Tomić.

On je precizirao da osnov za izradu procene predstavljaju Zakon o vanrednim situacijama, Nacionalna strategija zaštite i spasavanja, kao i Nacionalna procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

- Procena ugroženosti sadrži karakteristike teritorije, kritična postrojenja, kritična mesta i prostore sa gledišta ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Zatim, povredivost teritorije od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, analizu mogućih posledica od elementarnih nepogoda, i potrebe i mogućnosti za zaštitu ljudi, materijalnih dobara i životne sredine od posledica elementarnih nepogoda - kazao je Tomić.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji grada Vranja, nakon što je dobijena saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Odeljenja u Vranju.

Najnovije vesti