Vranje pionir u edukaciji osnovaca o bezbednosti u saobraćaju (FOTO, VIDEO)

Vranje je prvi grad u kome se realizuje projekat bezbednosti u saobraćaju dece viših razreda osnovnih škola, izjavio je u četvrtak predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, prilikom sprovođenja zajedničke akcije Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja i Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Cilj je republike i lokalne samouprave da do 2020. godine nemamo decu stradalu u saobraćaju, a da se broj povređene dece u odnosu na postojeće stanje svede na polovinu - dodaje je Tričković.

Ova akcija namenjena je učenicima osnovnih škola, i to onim malo starijim od 5. do 8. razreda.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Radivoje Trifunović kazao je da ova agencija, počev od "Pažljivka", preko nekih drugih akcija poput "Bez automobila na maturu", radi preventivne akcije bezbednosti u saobraćaju sa svim uzrastima dece.

- Ovaj projekat pokriva prelazni period u životu dece, dakle uzrast od 11 do 14 godina života, period u kome su skloni rizičnom ponašanju.

Često iz potrebe za dokazivanjem svoje ponašanje ne prilagođavaju rizicima u saobraćaju - kaže Trifunović.

Metode rada Agencije su interaktivni časovi, predstave i vršnjačka edukacija.

Skup u Vranju zamišljen je kao dodatna edukacija za decu u saobraćaju, pored one koju već imaju u školama.

- Ovo je u vašem interesu, sve što budete čuli primenjujte u gradu kako bismo svi zajedno u narednom periodu učinili više za vašu bezbednost.

Lokalna samouprava će uvek pružati podršku ovakvim projektima - kazao je Tričković.

Najnovije vesti