Vranje od danas ima sistem za prepoznavanje saobraćajnih prekršaja

Sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja, koji se nalazi u Odeljenju saobraćajne policije – Saobraćajnoj policijskoj ispostavi za autoput, aktiviran je od petka 8. aprila.

Početak rada ovog sistema simbolično su označili gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Milenković se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Agenciji za bezbednost saobraćaja na izuzetnoj saradnji i kooperativnosti tokom realizacije ovog projekta, koji "ima za cilj unapređenja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Vranja".

"Pustili smo u funkciju video nadzor na dve lokacije u Maričkoj i Ulici Proleterskih brigada.

Sredstva za instalaciju ovog sistema obezbeđena su preko Saveta za bezbednost saobraćaja, od ostvarenih prihoda od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje, koji se slivaju u gradski budžet.

U narednom periodu nastavićemo da širimo lokacije sa video nadzorom na teritoriji grada.

Pre svega video nadzor biće postavljen u bulevarima Patrijarha Pavla i Nikole Tesle, kao i u Ulici Partizanski put, ali i na izlazima iz grada, odnosno u ulicama kao što su Kosovska i Pržarska", najavio je Milenković.

Sve je urađeno u koordinaciji sa MUP-om i Agencijom za bezbednost saobraćaja, a na osnovu parametara koje je resorno ministarstvo dostavljalo, dodao je gradonačelnik.

"Ovaj potez naši sugrađani ne treba da smatraju kao vrstu represivnih mera.

Ne, ovo je pre svega preventivna mera sa ciljem da se smanji broj saobraćajnih prekršaja, što znači i smanjenje povređenih i žrtava saobraćajnih nesreća", naglasio je Milenković.

Stamatović je potencirao da će stanje bezbednosti saobraćaja u Vranju biti dovedeni "na značajno viši nivo".

"U prethodnih pet godina u Vranju je sedamnaest života izgubljeno u saobraćajnim nezgodama.

Takođe, jedno dete je stradalo u saobraćajnoj nezgodi.

Postavljanjem sistema za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja na način kao što je urađeno ovde u Vranju, odnosno tamo gde su se dešavale saobraćajne nezgode sa težim posledicama, biće automatski detektovano prekoračenje brzine koja je prepoznata kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda.

Očekujemo da se značajno poboljša stanje bezbednosti saobraćaja, da se smanji stradanje pre svega na ovim lokacijama", rekao je Stamatović.

On je poručio vozačima da ne voze pod dejstvom alkohola.

U sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja kao i kompletno opremanje potrebnim uređajima Nadzornog centra u zgradi saobraćajne policije u Vranju, uloženo je 9 miliona dinara sa PDV-om.

Najnovije vesti