Vranje obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu FOTO

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji kod Pedagoškog fakulteta, svečano je obeležen 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

O značaju narodnooslobodilačke borbe i slobodarskoj tradiciji naroda našeg kraja, govorio je predsednik Skupštine SUBNORa Srbije Miroljub Stojčić.

Gadonačelnik Slobodan Milenković rekao je da su obeležavanje godišnjica oslobodilačkih ratova i pomena žrtvama i junacima, činovi poštovanja prema precima.

- Ovim skupom jasno i ponosno ističemo naše nasleđe antifašističke borbe.

Borbe koja je prožeta prkosom prema ogromnoj vojnoj armadi sila Osovine, pod kojom su poklekle i mnoge veće države.

Otpor našeg naroda u sukobu sa vojno nadmoćnijim i brojnijim neprijateljem, ogleda se i u stvaranju prvih slobodnih teritorija na tlu okupirane Evrope.

Jedna od njih uspostavljena je u široj okolini ovog kraja - rekao je Milenković.

- Moralna dužnost svih nas jeste očuvanje državne stabilnosti.

Poštujući tekovine izvojevanog mira, moramo ostati dosledni razvoju i blagostanju ovog kraja.

To je zaveštanje palih žrtava, koje nas obavezuje da nikada ne zaboravimo znane i neznane junake i njihove rodoljubive ideale.

Te uzvišene vrednosti temelji su naše otadžbine“, istakao je gradonačelnik.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, brigadni general Slobodan Stopa sa saradnicima, predstavnici Policijske uprave, BIA, opštine Brod, delegacije SUBNOR-a, političkih partija, udruženja i škola.

U programu su nastupili hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i glumac Marko Petričević koji je recitovao stihove pesama "Mrtvi niste" i "Jedan za sve, svi za jednoga".

Najnovije vesti