Vranje među 96 lokalnih samouprava dobrog upravljanja

Predstavnici i predstavnice 96 lokalnih samouprava potpisali su memorandum o razumevanju sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske.

Program se odnosi na oblast dobrog upravljanja i postavlja osnove za izgradnju kapaciteta i resursa za početak dugoročnog procesa utemeljenja principa dobrog upravljanja u rad i funkcionisanje lokalnih administracija, koji će za rezultat imati poboljšan kvalitet pružanja usluga za građane.

Ovim projektom obuhvaćen je i Grad Vranje.

- Podrška Vlade Švajcarske, kroz prethodne programe, kao i kroz aktuelni program Swiss PRO, u skladu je sa orijentacijom i nastojanjima Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da javnu upravu učini modernim servisom za građane i privredu.

Neprekidnim radom na uređenju internih procesa, ovaj servis se stalno unapređuje u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti, unapređenja učešća građana, kao i povećanja efikasnosti i delotvornosti u svom delovanju - rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić ističući zadovoljstvo što se tako veliki broj lokalnih samouprava okupio oko jednog cilja-dobre lokalne uprave.

- Кao što znamo iz našeg iskustva, postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja.

Zato će se u narednim godinama od vas očekivati da dalje delite svoja znanja i iskustva i da podržite napore za napredak na planu dobrog upravljanja - poručio je ministar Ružić lokalnim samoupravama.

- Mi smo svesni da je dobro upravljanje danas veliki izazov, ali istovremeno ono je veoma korisno za lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. Dobro upravljanje je preduslov za razvoj – mi to dobro znamo iz švajcarskog iskustva dugog preko 200 godina - rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju pri ambasadi Švajcarske u Republici Srbiji.

- Kada govorimo o dobrom upravljanju mislimo na kvalitetnije i pravednije usluge za sve građane“ navela je Ursula Lojbli.

U prethodnom periodu uz podršku Vlade Švajcarske osnovani su centri za dobro upravljanje u 23 opštine, a već izgrađeni lokalni resursi biće od značaja drugim lokalnim samoupravama koji sada započinju proces uvođenja principa dobrog upravljanja u svoje lokalne administracije.

Posebno će se raditi na unapređenju eUprave, a konkretizacija dobrog upravljanja u praksi sprovešće se kroz pakete podrške opštinama kako bi se pokrenule reforme lokalnog upravljanja.

Takođe nastaviće se sa aktivnostima primene dobrog upravljanja u sprovođenju infrastrukturnih projekata – oblast po kojoj je Swiss PRO prepoznatljiv.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...