Vranje: Koncentracija čađi deset dana preko maksimalnih vrednosti u januaru

Koncentracija čađi u centru Vranja bila je iznad graničnih vrednosti tokom deset od trideset jednog dana u januaru, pokazala su merenja vranjksog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ).

Maksimalno dozvoljena vrednost sumpor-dioksida (SO2) bila je probijena tokom dva dana, takođe na mernom mestu u ZZJZ, što je najstroži centar grada, dok je još dva puta bila iznad tolerantnih vrednosti.

Kada je reč o drugom mernom mestu smeštenom kod Osnovne škole Svetozar Marković, čađ je prema merenjima bila iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti tokom šest od trideset jednog januarskog dana, dok je sumpor-dioksid jedan dan bio iznad granične i tolerantne vrednosti koju dozvoljava zvanična uredba Vlade Srbije.

Dani u kojima se javljaju visoke vrednosti čađi na oba merna mesta uglavnom se poklapaju.

U tabelama ispod možete pogledati koji su to bili kritični januarski dani kada je reč o kvalitetu vazduha.

Uglavnom to je period od 6. do 18. januara, mada je u dva slučaja povećane koncentracije čađi bilo i 25. odnosno 28. januara.


Izvori zagađenja

Sumpor-dioksid je bezbojni gas zagušljivog mirisa koji nastaje spaljivanjem sumpora na vazduhu. Nusprodukt je rada automobilskih motora i fabričkih postrojenja. Zagađuje životnu sredinu. Napada sistem za disanje ljudi i životinja. Rastvarajući se u vazduhu uzrokuje kisele kiše koje uništavaju biljke, metalne konstrukcije i građevine.
Čađ kao zagađujuća materija najčešće nastaje sagorevanjem organskih materija (drvo, ugalj) u ložištima domaćinstava.

Najnovije vesti